Cultura

Música

«Perquè sempre queden les cançons», la nit que Pau Donés va donar, a Cambrils, una lliçó de vida

El 10 d'agost de 2017, Jarabe de Palo actuava al Festival de Música de Cambrils amb el seu líder Pau Donés al capdavant. Dos anys abans li havien diagnosticat un càncer. Ahir, malauradament, moria a l'edat de 53 anys

Per Berta Ruiz

Concert de Jarabe de Palo al FIMC, el 10 d'agost de 2017
Concert de Jarabe de Palo al FIMC, el 10 d'agost de 2017 | Berta Ruiz

Fa gairebé 3 anys, concretament la nit del 10 d'agost de 2017, Pau Donés –líder del grup Jarabe de Palo– apareixia puntual a l'escenari del Festival Internacional de Música de Cambrils del parc del Pinaret. Ho feia vestit amb una samarreta de bàsquet del mític jugador Larry Bird dels Boston Celtics de la NBA, amb una gorra surfista i el millor dels seus somriures. Aquell dia va donar una veritable lliçó d'energia positiva i vitalitat. Dos anys abans li havien diagnosticat un càncer. Ahir, malauradament, ens va deixar a l'edat de 53 anys. Han estat gairebé cinc anys d'una dura batalla contra la malaltia que, finalment, no ha pogut superar. Durant aquest temps però, el Pau ha estat tot un exemple de lluita i positivisme fins a l'últim moment.

"Fa un any i mig vaig escriure una cançó dedicada a la meva estimada vida quan pensava que se m'acabava" (2017)

Aquell estiu de 2017 va ser un estiu especial per al Pau i per a la resta de membres de Jarabe de Palo. 20 anys després que Jarabe de Palo es donés a conèixer al gran públic amb el seu superèxit La Flaca (1996), la banda iniciava una gran gira per rememorar els 20 anys de carrera musical. Aleshores, el grup va publicar "50 Palos", amb un recull de les seves 21 cançons més conegudes i un tema inèdit titulat "Humo". Precisament aquesta cançó reflectia l'etapa que li havia tocat viure al Pau. Quan la va presentar al públic de Cambrils, el cantant va explicar: "fa un any i mig vaig escriure una cançó dedicada a la meva estimada vida quan pensava que se m'acabava". Segons va dir, el tema Humo és tot un cant a aprofitar al màxim el que ens quedi de vida.

"Per això estem avui aquí, perquè sempre queden les cançons"

Aquella nit d'estiu, el Pau va captivar el públic. Es va mostrar proper, senzill i simpàtic i va llançar missatges com: "Cambrils és un lloc estupend i tots junts hem vingut a passar-ho molt bé". Acompanyat dels seus cinc músics –Alex Tenas a la bateria, Jimmy Jerks Jiménez al saxo, Jaime Burgos als teclats, David Muñoz a la guitarra i Jordi Vericat al baix––, el grup va oferir un repertori enèrgic, animat i ple de missatges positius. En un moment del concert també va explicar divertit que sempre havia estat un nuvi pèssim, que totes les seves núvies el deixaven i que ell sempre feia cançons per recuperar-les. En aquell moment va dir: "per això estem avui aquí, perquè sempre queden les cançons". I, per sempre, quedarà la seva veu i la seva música.

Descansi en pau.

Diferents imatges del concert de Jarabe de Palo a Cambrils, l'agost de 2017

 

Comenta aquest article