Informació general

El govern municipal es referma en la seva decisió d'adquirir l'antic celler de la Cooperativa Agrícola

L'alcaldessa va argumentar, ahir al ple telemàtic, que si aquests diners –provinents del superàvit de 2018– no es destinen a la compra del celler haurien de servir per eixugar deute, però en cap cas es podrien invertir en ajudes a la població

Per Berta Ruiz

Aspecte de la façana de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola després de la caiguda d'una part del coladís de la teulada, aquest passat dissabte
Aspecte de la façana de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola després de la caiguda d'una part del coladís de la teulada, aquest passat dissabte | Lluís Rovira i Barenys

L'equip de govern va rebutjar, en la sessió plenària telemàtica d'ahir al matí, una moció presentada per Cs en la què demanava al govern que renunciés a la compra de l'edifici del celler de la Cooperativa. I que, per altra banda, es creés una taula de treball per fer un informe tècnic i valorar el cost de les ajudes directes que necessita el teixit empresarial cambrilenc. Els grups de l'oposició sí van donar suport a la proposta. L'alcaldessa va argumentar que si aquests diners –provinents del superàvit de 2018– no es destinen a la compra del celler haurien de fer cap als bancs –és a dir, a eixugar deute–, però en cap cas es podrien invertir en ajudes a la ciutadania.

Cs: "L'equip de govern ha de ser capaç d'establir prioritats en les seves decisions per poder oferir solucions i vies d'ajudes directes"

El portaveu de la formació taronja –Juan Carlos Romera– va ser l'encarregat de defensar el text en el què s'exposava que, "l'actual crisi sanitària, econòmica i social —provocada per la pandèmia de la Covid-19–, ens obliga per responsabilitat, a tendir ponts entre les diferents forces polítiques representades al consistori. També a aguditzar la nostra capacitat d'escolta per ser capaços d'empatitzar amb totes i cadascuna de les noves necessitats que s'estan generant al nostre municipi. L'equip de govern ha de ser capaç d'establir prioritats en les seves decisions per poder oferir solucions i vies d'ajudes directes a les famílies, autònoms i petites i mitjanes empreses que minimitzin l'impacte negatiu que la crisi sanitària està provocant. Cambrils presenta un teixit empresarial fortament orientat al turisme, que ha estat i és, senyal d'identitat de la qualitat de productes i serveis que els nostres professionals han sabut oferir al llarg de tants anys. És responsabilitat nostra (els polítics) no escatimar esforços en poder mantenir-la i que, després del confinament i la tornada a la normalitat, continuïn existint els projectes empresarials".

Per tot plegat, Juan Carlos Romera de Cs va dir que dins de la presa de decisions i de prioritats, "entenem que la compra per part de l'Ajuntament de l'edifici de l'antic celler de la Cooperativa –un immoble que d'altra banda ja té la consideració de bé protegit–, estaria fora del que entenem com a prioritari, important i urgent". Des de Cs van demanar al govern que renunciï a aquesta compra per a l'actual mandat i que es creï una taula de treball per abordar les ajudes al teixit empresarial. A més, el portaveu de Cs es va referir que, a banda del cost de la compra, també caldrà invertir en una rehabilitació de l'edifici. Recordem que aquest passat dissabte es va desprendre una part del voladís de la teulada de l'antic celler.

Suport de l'oposició

En el torn d'intervencions de l'oposició, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va donar suport a la moció. Segons va dir, "tal com ja vaig manifestar no era el moment de comprar el celler i, ara, en aquests moments, cal dedicar la despesa per ajudar a les empreses, al comerç i als ciutadans que ho necessitin".

El portaveu del PP –David Chatelain– va reiterar la seva postura contrària a la compra del celler i va afirmar que a la moció es barregen diferents qüestions en referència a la creació d'una taula de treball. Va dir que des del PP també han proposat la creació d'aquesta taula de treball i va manifestar que, "seria interessant plantejar-se la renúncia d'aquesta compra".

Ana López (PSC): "Aquesta és la seva responsabilitat, gastar-se els diners quan la que ens ve a sobre serà terrible"

Ana López del PSC va votar a favor de la proposta. Segons va dir, "vostès van decidir aquesta compra precipitadament i en el seu moment ja vam mostrar el nostre desacord. Són diners que no toca invertir en aquesta despesa. Recordem que aquest edifici ja és Bé d'Interès Local, per tant, cap problema perquè queda protegit. Davant d'aquesta crisi humanitària i economia, retirin la compra. És totalment errònia i fora de lloc. Aquesta és la seva responsabilitat, gastar-se els diners quan la que ens ve a sobre serà terrible. Calen ajuts a la ciutadania i al teixit econòmic que ho necessitaran molt". 

Camí Mendoza: "Han de tenir molt clar que aquests diners, quan es van comprometre, venien del superàvit de 2018, per tant, o es fa la compra o aquests diners van als bancs, no van a la gent"

En nom de l'equip de govern, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va argumentar el vot contrari a aquesta moció. Tal com va dir, "de forma recorrent surten mocions perquè ens desdiem de la compra del celler. El nostre convenciment polític és total i segueix sent així. Han de tenir molt clar que aquests diners, quan es van comprometre, venien del superàvit de 2018, per tant, o es fa la compra o aquests diners van als bancs, no van a la gent. El celler està protegit perquè és un Bé d'Interès Local, patrimoni molt valuós. A part, hi havia l'altra part de la situació tan complicada de la Cooperativa Agrícola. Si renunciem a la compra, els diners aniran als bancs perquè no poden anar enlloc més. Hem de preservar el patrimoni local que tenim". Per altra banda, Mendoza també va dir que a la moció es barregen dos qüestions diferents com és la compra del celler i la creació d'una taula de treball.

Juan Carlos Romera: "Ningú a Cambrils entendrà aquesta despesa"

Per cloure la discussió del punt, Romera va insistir que, "ningú a Cambrils entendrà aquesta despesa mentre ens caigui la situació que ens caurà. Lamento no poder arribar a un consens. Li reitero que ningú vol que es destinin 800.000 euros per a la compra del celler que seran més per les tasques de manteniment que s'hi hauran de fer. No vivim en la mateixa realitat, aquesta és una despesa supèrflua. Cal un recolzament a les famílies i als empresaris".

Comenta aquest article