Societat

Diada

Sant Jordi des del confinament

La diada de Sant Jordi d'enguany no té el tradicional mercat de llibres i roses al port ni compta amb la presència de joves escolars venen roses pels diferents espais de la població tot i que es possible fer arribar la rosa al domicili desitjat

Per Lluís Rovira i Barenys

Parades de llibres a la llibreria Bellart, al port
Parades de llibres a la llibreria Bellart, al port | Lluís Rovira i Barenys

El coronavirus ha forçat una diada de Sant Jordi molt diferent. Un Sant Jordi sense el mercat de llibres i roses al port ni amb la presència de joves escolars venen roses pels diferents espais de la població. Tot i això, hi ha quatre llibreries que treballen des del confinament, que són la Bellart i la Torrevisca, al Port, i la Carlin i l'Escrivà, a la Vila. La llibreria Bellart, fins i tot, té muntades unes parades de llibres just a l'entrada del local. A la parada s'avisa de les mesures de seguretat com són el de guardar distància entre les persones, posar-se uns guants de plàstic i desinfectar-se amb solució hidroalcohòlica que, en aquest cas, facilita el propi establiment. Pel que fa a les roses, hi ha tres establiments que faciliten el seu repartiment a domicili i són La Ginesta, Jardineria Bordera i la floristeria Anna Abellà.

El Sant Jordi també es fa present als balcons on hi ha gent que ha penjat roses emmarcades dins d'una senyera o bé domassos que fan referència a la Diada d'avui. De moment la celebració del Sant Jordi al carrer s'ha ajornat fins el proper 23 de juliol, tal com van proposar la Cambra del Llibre –que aplega diversos representants del sector editorial– i el Gremi de Floristes, fa unes setmanes

Un Sant Jordi des de casa

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils ha organitzat diverses activitats per celebrar Sant Jordi des de casa, unes activitats que es van iniciar el 21 i que es duran a terme fins el 29 d’abril. El programa «Dies de llibres», que s’ofereix cada abril al voltant de la diada literària, s’ha adaptat a les condicions actuals per continuar promocionant aquesta tradició cultural catalana i l’obra dels escriptors i escriptores locals. Les activitats es duen a terme a les xarxes socials a través de l’Instagram de la Biblioteca municipal Josep Salceda i Castells (@bibliocambrils) i del Facebook de Departament de Cultura de l’Ajuntament (https://www.facebook.com/cambrilscultura).

El gruix de les propostes es concentra avui el dia 23 d’abril amb tres directes per conèixer diferents visions del llibre i de la cultura. A les 11 hores s'ha connectat amb la llibreria Torrevisca (@llibreriatorrevisca) per parlar d’un Sant Jordi diferent des del punt de vista de les llibreteres. A les 12 hores, la protagonista del directe serà Raquel Sánchez (@_mamide3), usuària de la biblioteca i mestra, que parlarà del confinament lector amb infants petits. I a les 17 hores serà el torn de l’escriptor Jordi Folck (@jordifolck), que parlarà de la seva última novel·la juvenil, Edoll, publicada per Editorial Barcanova.

Les activitats del dia 23 acabaran amb una trobada virtual a través de la plataforma Jitsi Meet (https://meet.jit.si/bibliotecajosepsalcedaicastells) que es realitzarà amb el suport de Joventut Cambrils. A les 18 hores les bibliotecàries Eva Ferré i Rosana Andreu conversaran amb els i les joves que s’hi connectin sobre llibres juvenils disponibles a Ebibliocat.

L’últim acte del programa «Dies de Llibres» serà el dia 29 a les 11 hores del matí. En una trobada al mateix espai de Jitsi Meet enllaçat abans, es comentarà el llibre primer d’Història de dues ciutats, de Dickens. Una obra que Club Editor ofereix en obert des de la seva pàgina web: https://clubeditor.cat/llibres/historia-de-dues-ciutats i hi pot participar tothom que així ho desitgi.

Per la seva part, des del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils han preparat un recull d’enllaços d’activitats de Sant Jordi que es pot consultar aquí. En aquest espai es poden trobar propostes de manualitats, tallers, activitats didàctiques i lectures per petits i grans, així com els Premis Literaris Miquel Martí Pol de poesia i Manuel Vázquez Montalbán de prosa que convoca la regidoria d’Educació l’alumnat del municipi.

Senyera amb un dibuix de la rosa penjada en una finestra, aquest matí / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

 

Comenta aquest article