Informació general

Victorià Luque, president de la FECAM: «L'objectiu principal ha de ser que les empreses no tanquin»

Segons ha manifestat el president de la FECAM, "molt parlar i parlar, però calen ajudes directes o indirectes. Cal una injecció econòmica a les empreses, condonar els impostos"

Per Berta Ruiz

Façana del port deserta amb els establiments tancats, el primer cap de setmana de confinament, a meitats del mes de març
Façana del port deserta amb els establiments tancats, el primer cap de setmana de confinament, a meitats del mes de març | Lluís Rovira i Barenys

La crisi per la pandèmia del coronavirus està deixant uns efectes econòmics inquantificables a tots els sectors. Un dels més perjudicats, sens dubte, és el sector empresarial que està patint la inactivitat, el tancament de negocis i la pèrdua de llocs de treball per la pròpia paralització de l'economia. Revistacambrils.cat ha parlat amb el president de la FECAM (Federació d'Empresaris de Cambrils) –Victorià Luque– que aglutina més de 350 empreses locals.  

"L'objectiu principal ha de ser que les empreses no tanquin"

El president de la FECAM ha explicat que la situació és molt complicada a tots els nivells, que hi ha molta incertesa i por davant d'aquesta situació sense precedents. El passat dimecres 15 d'abril, l'Ajuntament de Cambrils va convocar una cimera –a través de videoconferència– amb el sector empresarial i comercial amb l'objectiu de reactivar l'economia local. Sobre aquesta reunió, Victorià Luque ha detallat que, "les diferents associacions vam exposar els problemes econòmics que tenim i les demandes que creiem convenients. Jo vaig fer la meva exposició curta però exigent: centrada en el tema d'impostos, d'ocupació de terrasses, ajuts a les empreses... A la reunió també es va dir de crear unes taules de treball, però crec que després això és burocràcia i no es concreta res. Nosaltres volem que ens treguin els impostos per subsistir. És molt greu el que està passant i s'han de posar a la nostra pell". Segons Luque, "la frase de farem, farem, mirarem mirarem... a mi se'm fa molt pesada. Crec que estan més enfocats en qüestions socials, per a la gent que ho passa malament; però si es mata la gallina dels ous, no hi ha res. Si les empreses tanquen i els treballadors es queden sense feina és un problema molt greu. L'objectiu principal ha de ser que les empreses no tanquin. Tots ho tenim malament, però penso que bars i restaurants ho tenen molt malament tal i com està l'epidèmia. No serà obrir la porta i tots al carrer... la gent està molt espantada". 

"N'hi ha moltes (empreses) que han tancat perquè no facturen res"

El president de la FECAM ha afegit que, "l'administració va molt lenta i, de moment, ajuts físics i fiscals pocs. No obstant això, nosaltres estem esperançats amb l'Ajuntament de Cambrils perquè ens van dir que ens ajudarien, però portem dues setmanes de remolc i encara no s'ha bellugat ni un euro. Molt parlar i parlar, però calen ajudes directes o indirectes. També es podrien facilitar préstecs a fons perdut sense interessos. Cal una injecció econòmica a les empreses: condonar els impostos. Per exemple, els marxants del mercadet de Tarragona ja ho han anunciat, que si no els treuen les taxes no hi tornaran. Cal fer-ho d'alguna manera, directa o indirecta: tant se val donar 100 euros com descomptar 100 euros". En aquesta situació, Luque ha explicat que, "les obres petites estan paralitzades, ningú funciona, per tant, els petits impostos s'han de paralitzar. Els empresaris ho han de seguir pagant tot i no val dir que ho endarreriran tres mesos, perquè ho hauràs de pagar igualment. És igual pagar-ho en 3 mesos que en 6 mesos, perquè encara hauràs de pagar l'acumulat i això és allargar l'agonia de les empreses. N'hi ha moltes que han tancat perquè no facturen res. La gent ha de viure i si no entra cap ingrés... això està molt complicat, més del que ens pensem. Està molt malament, perquè això s'allargarà i portarà a que empreses i negocis hagin de tancar". El president de la FECAM també ha afegit que caldrà veure com arriben els ajuts promesos des de la Diputació de Tarragona o des de l'Estat. 

De cara a la temporada estiuenca, Luque ha afirmat que "l'estiu està perdut completament. Caldrà reconduir la clientela estatal, que potser s'havia abandonat una mica perquè semblava que no feia falta. Els clients són benvinguts d'allà on siguin, perquè els estrangers no vindran i el turista estatal és el que gasta".

"Des del punt de vista econòmic nosaltres volem treballar per facturar, però potser haurien d'haver deixat una setmana o dues més de confinament"

La setmana passada –després de la Setmana Santa– una part del sector industrial i empresarial va poder reprendre l'activitat després de dues setmanes de confinament total de l'economia. Preguntat per aquesta decisió del govern de l'Estat, Luque ha comentat que, "des del punt de vista econòmic nosaltres volem treballar perquè volem facturar, però crec que haurien d'haver deixat una setmana o dues més de confinament. Aquesta primera setmana, en general, s'està prenent molta cura: es mantenen les distàncies, la gent porta mascaretes, la gent està molt conscienciada. Potser s'hauria d'haver aguantat una setmana més o 15 dies, però això val molts diners. Però per altra banda, a nivell sanitari, si es produeix un repunt encara serà pitjor, tot plegat és molt complicat".

De fet, una de les sensacions més profundes que produeix aquesta situació és la incertesa. Segons Luque, "és tot molt incert, hi ha moltes dades, molt diferents... et tornaries boig. Però el que és evident és que s'han de posar diners per a subvencionar les empreses i paliar els efectes. Uns ajuts que han d'arribar a tothom per igual, però depenent de la capacitat de cadascú. S'ha de mesurar les  petites i les grans empreses, perquè no és el mateix una empresa de 50 treballadors que una empresa de 4".

Polígon Belianes: "Si sóc exigent amb l'Ajuntament perquè compleixi, també els hi exigeixo als meus companys que compleixin amb les normes"

Preguntat pel polígon Belianes, Victòria Luque ha explicat que s'ha reprès l'activitat i va funcionat. En relació a la notícia publicada per revistacambrils.cat sobre l'estudi del polígon, Luque ha assenyalat que, "el que cal és posar els calers damunt de la taula amb el tema de les subvencions. Va ser un acord de ple –a proposta del PP– i van dir que s'havia de fer, però quan ho faran? Si diuen que abans de Nadal, doncs els diners damunt la taula i que cadascú rebi el percentatge que s'hagi gastat. Hi ha empresaris que no han fet res i, en aquests casos, el que s'ha de fer és donar un termini: per exemple, donar 3 mesos més, i dir 'qui no ho faci no tindrà subvenció i li arribarà una multa forta'. Fa gairebé 4 anys d'aquest acord amb l'Ajuntament sobre el polígon Belianes. Ja van dir que es s'avisaria els empresaris, que es donarien uns terminis, però hi ha que no ho estan complint. Si sóc exigent amb l'Ajuntament perquè compleixi, també els hi exigeixo als meus companys que compleixin amb les normes. Donar 3 mesos i el que no hi faci no tindrà subvenció. Aquesta és l'única manera perquè el polígon estigui tot en regla. Si algú no pot econòmicament que vagi a l'ajuntament i que demani un ajornament, però ho ha de demostrar amb dades bancàries. Perquè sinó això durarà 40 anys més. No s'ha d'ofegar a ningú, però hi ha alguns que donen llargues. És un bé per a tothom, perquè si passa alguna cosa a la teva nau pots fer mal al del costat". 

Comenta aquest article