Cultura

Festival

La 46a edició del Festival Internacional de Música, en marxa

Si fa uns mesos semblava que no estava assegurada la seva continuïtat, ara ja s'ha confirmat que el FIMC segueix endavant aquest 2020. Enguany, està previst que tots els concerts se concentrin durant la primera setmana d'agost

Per Berta Ruiz

Imatge del concert d'Álvaro Soler, l'agost de l'any passat
Imatge del concert d'Álvaro Soler, l'agost de l'any passat | Berta Ruiz

Aquest estiu tindrà lloc la 46a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils. Si fa uns mesos semblava que no estava assegurada la seva continuïtat, ara ja s'ha confirmat que el FIMC segueix endavant aquest 2020. Segons un comunicat de premsa emès per l'Ajuntament de Cambrils: "els preparatius ja estan molt avançats i en les properes setmanes s’anunciarà el cartell musical", tal i com va traslladar la promotora Concert Studio als departaments d’Alcaldia, Cultura i Turisme. A més, a la pàgina de Facebook del Festival Internacional de Música de Cambrils també s'anunciava, ahir al matí, la propera edició i s'actualitzava la imatge. Enguany, –a diferència d'edicions anteriors– està previst concentrar tots els concerts durant la primera setmana d'agost i reduir-ne el número total. Segons aquestes primeres informacions facilitades, "es comptarà amb artistes de renom i els preus seran més econòmics que els últims anys".

Concert Studio es va fer càrrec el juny de 2017, després de la detenció del gerent de Publiolimpia, Antoni Mas

El Festival Internacional de Música és un festival històric que se celebra des de l'any 1973. És un dels més antics de Catalunya i l’únic de la seva envergadura que se segueix celebrant a la demarcació de Tarragona. Concert Studio va ser l'empresa que es fa ver càrrec del Festival de Música, el mes de juny de 2017, després de la detenció del gerent de l'empresa Publiolimpia, Antoni Mas, que era l'empresa que venia organitzant el festival de música els anys anteriors. Concert Studio va salvar els mobles en l'edició de l'any 2017 i a finals d'aquell any, l'Ajuntament va obrir un concurs públic per a l'adjudicació d'aquest esdeveniment musical per les edicions dels tres següents anys. Concert Studio va ser l´única empresa que s'hi va presentar i se li va adjudicar el contracte, que es va fer públic el febrer de 2018.

Moció de suport al FIMC aprovada per unanimitat, l'octubre de 2019

Com dèiem, fa uns mesos semblava que perillava la continuïtat del Festival Internacional de Música. Aleshores, tal com informava revistacambrils.cat, hi havia problemes que obeïen "a causes econòmiques". De fet, a la sessió plenària del 28 d'octubre, el PP presentava una moció sobre aquesta qüestió. El redactat de la moció feia referència a que aleshores estava sobrevolant "la possibilitat de perdre aquest atractiu tan important per la seva contribució al reforçament de la temporada estiuenca". També s'assegurava que "aquest rumor s'ha estès entre l'empresariat local, provocant preocupació per les repercussions econòmiques que pot tenir la cancel·lació de l'esdeveniment".

La moció va ser aprovada per unanimitat i en els seus acords s'hi contempla el fet de "manifestar el suport del plenari a la celebració del FIMC com a esdeveniment cultural arrelat a la ciutat i que s'ha mantingut al llarg de molts anys i fins i tot en situacions econòmiques molt adverses". En un segon punt, el plenari agafava "el compromís de fer el possible per tal de fer efectiu aquest suport tant a nivell contractual com econòmic, atenent al retorn que té el festival sobre la nostra ciutat, tant econòmic com d'imatge". Un altre dels punts aprovats parla d'estudiar "la implantació d'actuacions en diferents indrets del municipi i en diferents formats, per tal d'apropar-lo a la ciutadania i recuperar l'esperit que tenia el festival en els seus inicis, amb una major oferta d'estils musicals". El darrer punt de la moció parla de "treballar per tal de millorar la difusió del FIMC a tots els nivells, tals com mitjans de comunicació, xarxes socials, publicitat institucional, ...".

Abans de l'aprovació de la moció, la regidora de Cultura, Cinta Ballesté, va explicar que s'estaven fent tots els esforços des de tots els departaments de l'Ajuntament per a que el Festival de Música tirés endavant.

Onze concerts a l'edició de 2019

A la darrera edició del FIMC 2019, es va comptar amb un ampli cartell d'artistes. Concretament, es van celebrar un total d'onze concerts entre finals del mes de juliol i principis d'agost. Els artistes que l'any passat van passar per l'escenari del parc del Pinaret van ser: Sara Baras, Momo "concert tribut a Queen", Els Pets, Fangoria, Rozalén, Álvaro Soler, Diego El Cigala, Vanesa Martín, Sau, Rosario i Adexe&Nau. Inicialment també estava prevista l'actuació de Carlos Núñez, però finalment, l'actuació va caure del cartell.

Un 25% d'increment de públic la passada edició

Setmanes després de la fi del FIMC 2019, Concert Studio feia un balanç positiu de la resposta del públic. Segons l'empresa organitzadora, el nombre d'assistents als onze concerts de la programació va ser de 23.418 espectadors la qual cosa indicava un creixement del 25% respecte l'any 2018 que va tancar l'edició amb una mica més de 18.000 persones en un total de nou concerts. Els concerts que van tenir més bona acollida per part del públic van ser els de: Rosario, Momo, Fangoria i Adexe & Nau.