Informació general

Habitatge

Hèléne Arcelin, regidora de Benestar Social: «El recàrrec del 50% de l'IBI ha de servir per a reduir l'estoc d'habitatges buits»

Una de les principals novetats de les ordenances fiscals per a l'any 2020 serà el recàrrec d'un 50% de l'IBI per als pisos que es trobin desocupats –més de dos anys– amb caràcter permanent. L'oposició va criticar la mesura

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de diferents blocs de pisos
Imatge d'arxiu de diferents blocs de pisos | Lluís Rovira i Barenys

Una de les principals novetats de les ordenances fiscals per a l'any 2020 serà el recàrrec d'un 50% de l'IBI per als pisos que es trobin desocupats –més de dos anys– amb caràcter permanent. Així s'aprovava el passat 18 de desembre amb el vot en contra de tots els grups de l'oposició. Sobre aquesta proposta, tal com va exposar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–: “s'ajusta a la legalitat i l'objectiu de l'equip de govern és fomentar el lloguer al municipi i garantir l'accés a l'habitatge. Cal activar els habitatges que estan buits i controlar els habitatges turístics".

Davant de les crítiques de l'oposició a aquesta mesura, la qual van titllar de “mesura recaptatòria i de maquillatge”, la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va intervenir per donar-ne més detalls. En primer lloc, Arcelin va dir que, “no es tracta d'una mesura de maquillatge; s'està desenvolupant i és una ordenança que també es portarà a terme a altres municipis. El que no podem permetre és que la gent no tingui accés social a l'habitatge. La situació econòmica que hem patit els darrers anys ha tingut un impacte important en el mercat de treball, generant destrucció de llocs de treball i augmentant la precarietat laboral. Aquesta situació ha comportat una disminució de la renda de les llars i un increment del pes de la població en situació de vulnerabilitat amb rendes baixes i molt baixes. Com a conseqüència han augmentat les dificultats dels col·lectius més vulnerables per poder accedir i mantenir els seus habitatges, augmentant l'exclusió residencial”.

Hèléne Arcelin: "Els pisos desocupats es considera una patologia urbana, econòmica, social i medi ambiental"

Segons va exposar Arcelin, “des d'aquest Ajuntament volem aprofundir en polítiques d'habitatge per poder garantir l'accés i fer-ho amb la deguda diligència i cura. L'administració ha d'atendre aquesta situació d'exclusió social i d'emergència; combatre les situacions de desigualtat i esforçar-se per cercar mecanismes d'accés a un habitatge assequible”. Per aquests motius, tal com va comentar la regidora de Benestar Social, “cal revertir aquests usos anòmals que s'estan donant en alguns habitatges, especialment en els habitatges buits i desocupats. El paper de l'administració és bàsic com a garant d'aquest bon ús: a través de mesures de foment del bon ús i a través de mesures de sanció del mal ús en cas de desocupació sense causa justificada. Els pisos desocupats es considera una patologia urbana, econòmica, social i medi ambiental”.

La regidora Hèléne Arcelin va defensar que "el recàrrec del 50% de l'IBI ha de servir per a reduir l'estoc d'habitatges buits i augmentar-ne la disposició per a lloguer social. A Cambrils tenim una problemàtica social d'accés a l'habitatge i de manca de pisos de lloguer i de compra a un preu assequible, això ho sabem tots. Cambrils és una de les 234 zones de forta i acreditada demanda residencial de Catalunya. Per aquest motiu és necessari oferir mecanismes d'activació d'aquest habitatge i un d'aquests és fer aquest recàrrec de l'IBI. Hi ha molts pisos buits de particulars i de banca que estan inutilitzats. Hem de mobilitzar aquest habitatge privat per tal de transformar-lo en assequible: incentivar el mercat de lloguer, convidar els propietaris a que cedeixen els seus habitatges a l'Oficina Local d'Habitatge, controlar els habitatges turístics d'ús fraudulent i reduir les ocupacions irregulars”. Arcelin també va puntualitzar que, “de totes maneres hi ha una sèrie de requisits per detectar aquests habitatges, s'ha de fer un anàlisis. A nivell tècnic es pot fer, a nivell legal es pot fer i és una aposta des del govern”.

David Chatelain (PP): "Si volen apostar per l'habitatge social comprin o facin habitatges"

Sobre totes aquestes explicacions, el portaveu del PP –David Chatelain– va criticar que amb aquesta mesura només “es carregui sobre els particulars”. Segons Chatelain, “si volen apostar per l'habitatge social: comprin habitatges o facin habitatge dotacional. Hi ha dues parcel·les que encara s'han de recuperar: als carrers d'Anoia i del Castell de Peralada. L'any 2006 hi havia els projectes per a fer habitatge per a gent jove i per a gent gran. Donin exemple i no carreguin més sobre el ciutadà”.

Juan Carlos Romera (Cs): "A d'altres municipis està paralitzat judicialment perquè atempta contra la propietat privada"

En una mateixa línia crítica es va expressar el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– qui va dir que, “a d'altres municipis està paralitzat judicialment perquè atempta contra la propietat privada. És una mesura populista i confiscatòria i no la podran aplicar”.

Comenta aquest article