Informació general

Ordenances fiscals

Les ordenances fiscals per al 2020 tiren endavant amb el vot contrari de l'oposició

Les dues principals propostes del govern inclouen l'increment d'un 14% de la taxa d'escombraries i el recàrrec del 50% de l'IBI per als habitatges que es trobin desocupats

Per Berta Ruiz

Un moment de la intervenció del regidor d'Hisenda, Jaume Gila, durant el ple d'ahir
Un moment de la intervenció del regidor d'Hisenda, Jaume Gila, durant el ple d'ahir | Lluís Rovira i Barenys

El ple extraordinari celebrat, ahir al matí, va aprovar definitivament les ordenances fiscals per a l'any 2020. La proposta de l'equip de govern no va rebre el suport de tots els grups l'oposició que van votar en contra. Durant la discussió del punt, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– també va fer repàs de les al·legacions que s'havien presentat per part del PSC i del PP. Recordem que l'aprovació inicial de les ordenances fiscals per al proper exercici es va fer el passat 30 de setembre. A grans trets, les ordenances fiscals es mantenen per a l'any vinent. No obstant això, dues de les principals novetats i que, a la vegada, van generar un intens debat a la sessió plenària van ser: per un costat, el recàrrec d'un 50% de l'IBI per als pisos que es trobin desocupats –més de dos anys– amb caràcter permanent i, per altra banda, l'increment de la taxa d'escombraries en un 14% per a l'any 2020.

Sobre la primera gran proposta –la del recàrrec per als pisos desocupats–, el regidor d'Hisenda va dir que aquesta mesura s'ajusta a la legalitat i que l'objectiu de l'equip de govern és fomentar el lloguer al municipi i garantir l'accés a l'habitatge. Segons Gila, "cal activar els habitatges que estan buits i controlar els habitatges turístics. Aquesta no és una mesura recaptatòria, sinó una mesura per incentivar el parc d'habitatge".

Quant a l'increment de la taxa d'escombraries i les al·legacions presentades pel PSC, el regidor d'Hisenda va afirmar que "el percentatge del que es carrega en el rebut del contribuent és el més baix des de 2010". També va dir que es volen emprendre mesures per reduir la generació de residus i que no descarten dur a terme accions per incentivar l'ús de la deixalleria. En resposta a les al·legacions del PP –que demanaven un increment progressiu d'aquest increment del 14% en els propers anys–, Gila va dir que "Cambrils té una de les taxes de residus més baixes d'altres poblacions similars. No podem aplicar aquest increment gradual". Com a valoració general, Gila va dir que, "l'objectiu d'aquest govern és oferir els millors serveis de qualitat i fent eficient la fiscalitat. Avancem en la tarifació social i en les subvencions a entitats". Per tot plegat, es van desestimar les al·legacions del PSC i del PP, excepte un estimació parcial del PP en la taxa d'estacionament de vehicles.

En el torn d'intervenció de l'oposició, el portaveu del PP –David Chatelain– va lamentar que no s'hagi tingut en compte la seva proposta d'increment progressiu "menys lasciva per a la butxaca dels cambrilencs". Chatelaina va dir que la decisió política del govern era fer l'increment integral per al contribuent quan ho podrien fer d'altres maneres i va recalcar que l'Ajuntament tanca amb superàvit i que, per tant, "recursos sí n'hi ha". Va recordar que l'any passat ja es va produir un increment del 7% de la taxa d'escombraries i que ara amb aquest 14% suposarà un increment d'un 21% en dos anys, quan "després no hi haurà cap millora del servei i seguirem tenint la percepció de ciutat bruta i de contenidors desbordats". Quant al recàrrec de l'IBI per als pisos desocupats, Chatelain va dir que és una mesura difícil d'implementar, que té un clar objectiu recaptatori i que "posa en el punt de mira als particulars" en matèria d'habitatge. Finalment, el regidor popular va lamentar "la poca sensibilitat amb l'empresariat" i les escasses mesures per incentivar l'activitat econòmica. Va cloure dient que, "aquestes ordenances no són bones per Cambrils ni són el que Cambrils necessita".

Des del PSC, la portaveu Ana López es va dirigir a l'NMC per dir "han perdut una oportunitat d'or després del que proposaven durant 8 anys: una fiscalitat més justa, més equitativa i més suport a l'empresariat". López es va mostrar decebuda perquè el govern no havia tingut en compte cap de les al·legacions presentades quant a la taxa d'escombraries. "Vostès han anat pel camí dret. Aquest increment és justícia social i progressivitat? Vam proposar alternatives factibles i ni tant sols les han contemplat. Això és talant de diàleg senyor Klein, senyora alcaldessa, senyor Abella, senyor Gila...? No han volgut estudiar cap alternativa i han anat directament a pujar un 14% la taxa i tampoc hi haurà cap millora del servei" va explicar la regidora socialista.

Per la seva part, el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va afirmar que "aquestes ordenances són confiscatòries, ideològiques, sectàries i només han fet un intent burd d'acceptar alguna engruna... La seva voluntat política és la de pujar un 14% la taxa d'escombraries i també la de destinar recursos econòmics a la compra d'un edifici sense tenir una memòria econòmica, sense tenir en compte el cost del manteniment ni què s'hi farà... El tema de pujar el 50% de l'IBI als pisos buits també és una mesura confiscatòria". Per acabar, Romera es va referir a l'NMC: "tenen el temps rècord en decepció: 6 mesos. No han fet valdre el seu pes al govern i aquestes ordenances són una còpia de les anteriors".

En resposta al tema de l'increment de la taxa d'escombraries, el regidor d'Hisenda va manifestar que, "estem parlant d'un increment de 13 euros a l'any. No estem parlant de quantitats estratosfèriques". A aquest apunt, el regidor del PP –David Chatelain– li va interpel·lar per dir-li: "sap quant paga un restaurant? 1.300 euros en brossa. Vostè ha fet un exercici de populisme. No tothom té una tarifa de 90 euros que és el bàsic. Quan paga un xalet de Vilafortuny? Parli de tot!" 

 

 

 

Comenta aquest article