Informació general

Mobilitat

Queixes pel mal funcionament del punts de recàrrega de vehicles elèctrics

Abans de l'estiu es va instal·lar un nou punt a la rambla de Jaume I, però encara està precintat a l'espera de rebre l'alta de llum per part d'Endesa

Per Berta Ruiz

Imatge del punt de recàrrega per a vehicles elèctrics situat a la rambla de Jaume I
Imatge del punt de recàrrega per a vehicles elèctrics situat a la rambla de Jaume I | Cedida

Cambrils disposa actualment de tres punts de recàrrega de vehicles elèctrics. L'agost de 2015 es posaven en funcionament dues estacions de càrrega al carrer de Robert Gerhard –per a cotxes, motocicletes i bicicletes elèctriques-, mentre que també n'hi ha una altra a la plaça de la Vila –aquesta darrera només per a bicicletes elèctriques–. Per altra banda, abans d'aquest estiu es va iniciar la instal·lació d'un altre punt de recàrrega a la rambla de Jaume I, però aquest encara està fora de servei. Sobre la posada en marxa d'aquest darrer, l'Ajuntament de Cambrils ha informat a revistacambrils.cat que s'està a l'espera de rebre l'alta del punt de llum per part d'Endesa. Aquesta alta elèctrica podria trigar entre 6 i 8 mesos des de la seva sol·licitud.

"Cambrils és un municipi turístic, però no està gens preparat"

Un veí de Cambrils –propietari d'un cotxe elèctric– ha volgut fer arribar la seva queixa a revistacambrils.cat sobre l'estat d'aquests punts de recàrrega, així com l'escassa aposta de Cambrils dins d'aquest àmbit. Per un costat, al punt del carrer de Robert Gerhard, segons ha explicat, hi ha un doble endoll per a cotxes, però un d'aquests no funciona i l'altre està defectuós. Pel que fa al nou punt de la rambla de Jaume I, "fa mesos que està precintat i tampoc té endolls compatibles per a tots els cotxes". Coincidint, aquests dies amb la celebració de la Cimera Sobre el Canvi Climàtic de l'ONU a Nova York i la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat –la setmana passada–, aquest veí cambrilenc ha manifestat que, "Cambrils és un municipi molt turístic –entren molts diners i es podria invertir més en aquesta opció de futur–, però està clar que no està gens preparat per oferir aquest servei". De fet, d'altres poblacions com La Selva del Camp o Montblanc, tal com ha comentat, tenen molts més punts i amb un sistema més ben resolt.

"Només una toma està fora de servei de les cinc que resten i que funcionen bé"

Sobre aquesta qüestió, l'Ajuntament de Cambrils ha volgut matisar que, "el passat dijous 19 de setembre es va cremar una toma del punt del carrer de Robert Gerhard a conseqüència de la tempesta. No fa ni una setmana que una única toma del punt de recàrrega està fora de servei d'un punt que ha funcionat perfectament des de fa 4 anys. Només una toma de les cinc que resten està fora de servei, totes les altres funcionen perfectament". Per altra banda, han informat que, "a Electromaps –el portal d'Europa més important sobre punts de recàrrega–, els punts de Cambrils estan molt ben valorats: són gratuïts, estan operatius gairebé el 100% de les  hores i es poden activar amb l'App Aparcar, clauers de Electromaps, targetes pròpies T-Electric i targetes d'altres ciutats adherides al pla de interoperabilitat, amb molt alta puntuació i bones valoracions".

"Anar incorporant més punts de recàrrega progressivament"

Pel que fa al punt de la rambla de Jaume I, des de l'Ajuntament han apuntat que, "l'obra està finalitzada des de maig de 2019". Sembla ser que, "la setmana passada es van posar a treballar després de 7 mesos i finalment hauran d'instal·lar un comptador de llum". El punt està subvencionat al 100% per la Generalitat de Catalunya mitjançant el Pla Pirvec només per a punts de càrrega ràpida. Segons han informat des del consistori, "aquest punt de recàrrega ràpida té les tres tomes estàndard internacionals que permetran que tots el cotxes i furgonetes tinguin la possibilitat de càrrega ràpida i puguin utilitzar-ho sense problemes, carregant en menys d’1 hora un vehicle d'alta autonomia i disminuint considerablement les emissions de C02 i NO2 dins del municipi. Tot plegat amb l'objectiu de complir els objectius dels acords de París i incorporant més punts de càrrega progressivament, però no tot dependrà de les empreses públiques, sinó també de les empreses privades i dels propis usuaris que s'hauran d'anat adaptant als canvis i instal·lant punts de càrrega als pàrquings de les seves comunitats". 

L’Apunt

Targeta per activar el servei de recàrrega

A Cambrils, els usuaris que tenen un vehicle elèctric s'han de registrar a l'OAC de l'Ajuntament, a les oficines d'APARCAM, al Patronat de Turisme o a la Policia Local i obtenen, de manera gratuïta, una targeta, amb la qual podran activar el servei de recàrrega del seu vehicle elèctric en els punts assenyalats.