Cultura

Art

Marta Nolla: «No busco mai la perfecció perquè crec que en l'art no hi té cabuda»

Parlar de l'artista cambrilenca Marta Nolla és parlar de colors, expressivitat, vitalitat, formes imperfectes i, sobretot, molta creativitat

Per Berta Ruiz

L'artista cambrilenca Marta Nolla al seu taller
L'artista cambrilenca Marta Nolla al seu taller | Montserrat Plana

Parlar de l'artista cambrilenca Marta Nolla és parlar de colors, expressivitat, vitalitat, formes imperfectes i, sobretot, molta creativitat. El que era una afició ja des de ben petita quan començava a fer gargots i dibuixos al col·legi s'ha convertit, en els últims cinc anys, en la seva professió. A més, d'ençà de l'obertura del seu propi taller –situat al passeig de Lluís Companys número 11– ara fa més d'un any i mig, ha pogut disposar d'un espai on expandir la seva projecció creativa, tant com a professora de tallers per a petits i grans com a artista local que s'està fent un lloc a base d'esforç i treball.

"No segueixo cap norma, sinó que treballo de forma molt lliure... tal com flueixi i també depenent de l'època i de l'estat d'ànim"

Ella mateixa es defineix com una artista “molt boja”, però també “molt versàtil, sense límits i que prova coses contínuament”. De fet, la seva obra artística és molt àmplia i variada, tocant diferents tècniques que van des de de la pintura, passant per la il·lustració o el disseny gràfic. “M'avorreixo fàcilment i sempre intento tocar moltes tècniques, però sense perdre el meu estil i el meu segell. La meva obra té molt de color, moltes formes irregulars que mai són perfectes; si faig una persona sovint la dibuixo com si ho fes un nen. Són línies molt simples. No busco mai la perfecció, perquè crec que en l'art la perfecció no hi té cabuda –sota el meu punt de vista–. No sóc perfecta. A vegades em diuen que els meus quadres són molt agressius per a ser una dona, però és la meva forma de treballar. Al treballar amb molt de color, treballo sense pensar: vaig fent i arriba un punt que dic 'prou', ja no vull posar cap color més i ho deixo. Quan començo a dibuixar mai sé quan acabaré. No segueixo cap norma, sinó que treballo de forma molt lliure... tal com flueixi i també depenent de l'època i de l'estat d'ànim” ha explicat Marta Nolla a revistacambrils.cat. I és aquesta forma de treballar la que li dóna un toc molt personal al seu treball que fa que “la gent ja reconegui el meu estil; un segell propi que he anat perfeccionant al llarg del temps. De fet, que una persona vegi un quadre i identifiqui que és meu és una cosa 'molt xula'. També m'agrada molt la valoració de la gent i per això, sovint, penjo les creacions a les xarxes socials”.

Una paleta de colors i una temàtica molt àmplia i variada

La paleta de colors de la Marta és molt àmplia; colors molt cridaners i vistosos que no deixen indiferent. Confessa que “el blanc i el negre” no va amb ella i que sempre hi ha d'haver una taca de color en les seves obres. Pel que fa a la temàtica també és molt variada, des dels retrats que van formar part de la seva col·lecció “Happy colors” fins a figures d'animals; il·lustracions sobre les festes i tradicions locals; estampació de bosses i marxandatge amb dissenys propis; projectes relacionats amb la infància com la il·lustració dels contes 'La Keka i els ous màgics' i 'El Pere ha perdut la clau' –escrits per les educadores Marta Monserrate i Maria Garriga– o la confecció de quadres i làmines amb motius mariners. De fet, explica que, “ara mateix tinc una 'obsessió' amb els peixos. Quan estic nerviosa –des de sempre– si he tingut un paper al costat sempre he acabat dibuixant peixos. Estem a Cambrils, és un poble mariner i ara estic treballant en això, amb molts colors, més minimalistes i amb la característica que tots tenen els ulls en forma de sol. Els estic fent en format petit, però la idea és fer-ho en format gran i potser completar una col·lecció relacionada amb el mar”. També “té al cap” un gran projecte de fer uns quadres amb llenços enormes i fent ús de cordes i galledes per escampar la pintura.

La seva faceta com a professora amb tallers creatius per a petits i grans

En la seva faceta com a professora, la Marta tampoc atura mai el seu cap i sempre està pensant noves idees i propostes. Ofereix tallers per a nens i per adults i, aquest estiu, també ha ofert un taller per a adolescents dins del programa l'Estenedor de Joventut. Aquest taller es va impartir durant el mes de juliol per a una desena de joves i ella mateixa va decidir ampliar-lo durant el mes d'agost al qual s'hi van apuntar alguns d'ells. “El fet d'impartir tallers també està molt bé perquè treballo amb petits i amb grans i cada grup aporta una cosa diferent. Els nens t'aporten molta espontaneïtat i creativitat; coses que no veuries en un adult ho veus en un crio i et sorprèn. Per altra banda, amb els adults es crea com una amistat, s'estableix una connexió i és com anar a fer un cafè mentre ells van aprenent. Enguany també he fet els tallers amb els adolescents. Al principi em feia més respecte, però m'han sorprès i alguns d'ells tenien molt de nivell”.

També organitza d'altres tallers puntuals amb diferents temàtiques com confecció de mandales, “atrapa somnis” o d'altres sessions creatives. Aquest nou curs també té previst entrar dins de l'àmbit escolar amb activitats extraescolars creatives a diferents escoles cambrilenques.

A dalt, un moment del taller amb els joves del programa l'Estenedor i, a sota, algunes de les creacions que es poden trobar al taller d'art de la Marta Nolla

 

Comenta aquest article