Cultura

Patrim

L'itinerari educatiu «Vidal i Barraquer: El cardenal de la pau» acosta la figura d'aquest cambrilenc il·lustre als escolars

L'itinerari realitza cinc aturades pel Barri Antic. En cadascun dels punts es tracten episodis de la vida de Francesc d'Assís Vidal i Barraquer, des de la seva infància fins a qüestions familiars, així com el context polític i social de cada època

Per Berta Ruiz

Inici de la ruta, ahir al matí, des de davant de l'edifici de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola
Inici de la ruta, ahir al matí, des de davant de l'edifici de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola | Berta Ruiz

L'Ajuntament de Cambrils ha posat en marxa una sortida didàctica anomenada “Vidal i Barraquer: El cardenal de la pau” per donar a conèixer la figura de l'il·lustre cambrilenc, el Cardenal Vidal i Barraquer a l'alumnat de secundària. Ahir al matí tenia lloc la presentació de l'itinerari coincidint amb les dues primeres visites d'alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. Hi van ser presents l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Josep Lluís Abella; el regidor d’Ensenyament, Alejandro Garcia, i el director del Museu d’Història, Gerard Martí.

Conèixer la figura del cardenal de la pau

Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, nascut a Cambrils l’any 1868, és conegut com el cardenal de la pau, pels seus esforços per intentar apaivagar les tensions polítiques a Catalunya, i de mediació durant la Guerra Civil. Aquesta activitat educativa que van estrenar ahir dos grups d’alumnes del Col·legi Vidal i Barraquer –fruit d’una petició del centre–, serà un dels llegats de l’Any Cardenal i Barraquer, ja que tindrà continuïtat més enllà de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement el 2018, tal com va exposar l'alcaldessa.

Durant aquest mes, l’activitat arribarà als 360 escolars de secundària del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, que justament el dia 30 de gener té previst celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau. La sortida també està oberta als centres educatius que la sol·licitin i el proper curs s’inclourà formalment al programa “Descobreix Cambrils”. La sortida estarà oberta tant a alumnat cambrilenc com al d'altres poblacions que ho desitgin.

El Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Cambrils va encarregar l’itinerari a l’empresa especialitzada en educació Cel Rogent, que ha elaborat els materials amb el suport de l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils. La primera prova va ser la ruta “El nostre cardenal” del passat 11 de novembre, oberta a tota la ciutadania. Aquella primera proposta s’ha millorat i s’han reduït els punts de parada, concentrant bona part de la informació. Les dues primeres visites amb escolars d’ahir van ser conduïdes per Cel Rogent, com a prova pilot, i a partir d'avui es passarà el relleu al personal del Museu d’Història de Cambrils.

Cinc aturades durant el recorregut

Segons va explicar el director del Museu d'Història –Gerard Martí–, l’itinerari –d’una durada de dues hores– té cinc punts d'aturada: comença a la plaça Bernardí Martorell (davant del Celler de la Cooperativa Agrícola) i segueix cap a l’edifici del Col·legi La Salle (carrer de Sant Plàcid), la plaça de la Vila, la plaça de la Concepció i la plaça de l’Església. En cadascun dels punts es tracten episodis de la vida de Francesc d'Assís Vidal i Barraquer, des de la seva infància fins a qüestions familiars, així com el context polític i social de cada època.

La sortida didàctica va acompanyada d’un treball previ a l’aula i permet a l’alumnat de secundària descobrir un Vidal i Barraquer més humà i proper, de manera amena i vivencial. A través de la seva figura, i en el marc de la nostra història més recent, els i les escolars coneixeran com era la societat de finals del segle XIX i inicis del segle XX, i alguns dels fets i anècdotes de la seva vida que ens mostren valors com la coherència, l’esperit de servei, l’arrelament a la terra i la pau.

Des del Museu d’Història de Cambrils es farà arribar a cada grup el material didàctic per a aquesta activitat prèvia i els facilitarà alguns recursos per ampliar la informació i relacionar-la amb els continguts curriculars que s’estiguin treballant.

El regidor d'Ensenyament –Alejandro Garcia– va apuntar que l'itinerari aconsegueix un dels objectius principals que és donar a conèixer el patrimoni cambrilenc. Per la seva part, el regidor de Cultura –Lluís Abella– va afegir que és important fer arribar la figura del Cardenal Vidal i Barraquer als més joves després de l'extens programa de xerrades adreçades a un públic més adult que s'han anat fent dins de la programació de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer, fruit d'un treball transversal de diverses regidories de l'Ajuntament.

L’Apunt

Objectius didàctics i continguts

Objectius didàctics

  • Donar a conèixer entre els alumnes de secundària de Cambrils aspectes bàsics de la vida i persona de Francesc Vidal i Barraquer.

  • Conèixer detalls de la vida i societat cambrilenca, i per extensió de la catalana, de finals del segle XIX i principis del XX.

  • Que l’activitat sigui una eina complementària per treballar els continguts d’història contemporània del currículum d’ESO i Batxillerat.

  • Reflexionar obre els valors que es desprenen de la vida i les accions de Vidal i Barraquer.

Continguts

  • L’estructura social i l’ensenyament a Catalunya a finals del segle XIX.

  • Elements de la vida a Cambrils a finals del segle XIX.

  • Família, infància, formació i trajectòria de Vidal i Barraquer.

  • Marc històric: Restauració borbònica, Primo de Rivera, Segona república, Guerra civil i Règim franquista.

  • Fets i actituds de la vida de Vidal i Barraquer emmarcats en el corresponent marc històric: accions com a bisbe i arquebisbe, relació amb Primo de Rivera, actitud durant la República, el doble exili, retorn de les despulles a Cambrils.

  • Valors que es desprenen de la vida i els fets de Vidal i Barraquer: coherència, arrelament, esperit de servei, justícia, pau, llibertat.