Informació general

Política

S'aprova inicialment el pressupost municipal per a l'any 2019 en una nova sessió de debat maratoniana

Per Berta Ruiz

Moment de l'aprovació dels pressupostos municipals, al ple d'ahir al matí
Moment de l'aprovació dels pressupostos municipals, al ple d'ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

El plenari de l'Ajuntament va aprovar inicialment, ahir, el pressupost municipal per a l'any 2019. En una nova sessió maratoniana de més de cinc hores de durada, els regidors van poder discutir i debatre àmpliament els comptes per al proper exercici. La proposta de l'equip de govern, que puja a 45,1 milions d'euros, només va rebre el suport de la regidora no adscrita –Encarni Bello–, mentre que el PP, l'AdC i els regidors no adscrits Cinta Ballesté, Santi Gámez i Inma Sierra es van abstenir. El vot negatiu va ser de Cs i l'NMC.

A l'inici de l'exposició, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va explicar que “el pressupost de 2019 servirà per completar el Pla d’Acció Municipal de l’equip de govern, i s’ha construït sobre els eixos de la recuperació econòmica, l’aposta per la cultura i l’educació, el foment de la convivència i la cohesió social, la millora de l’espai públic i l’eficiència en la gestió de recursos. La despesa corrent s’ha pogut augmentar, tal com va apuntar, gràcies a l’alliberament de càrregues financeres, l’estalvi energètic, l’ajust realista dels ingressos en base als exercicis anteriors, i la millora de l’eficiència i l’eficàcia de l’administració”.

Per la seva part, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va ser l'encarregat de desglossar àmpliament algunes de les grans xifres del pressupost. Segons va dir Gila, "es tracta d'un pressupost realista, que té en compte criteris de prudència i equilibri pressupostari. És un reflex de les prioritats del govern i l'eina clau de la gestió pública per complir amb els objectius del PAM. S'ha fet una previsió realista dels ingressos i les liquidacions d'exercicis anteriors avalen els resultats. Hem fet contenció de la despesa i hem sanejat les finances municipals, mantenint sempre els serveis als cambrilencs. Els nostres objectius són seguir prioritzant a les persones, la recuperació econòmica, la millora dels espais públics i el servei als cambrilencs".

En una primera intervenció de l'oposició, la regidora no adscrita –Encarni Bello– va donar el seu suport i “el seu vot de confiança de l'equip de govern”.

Cinta Ballesté: “El poble necessita informació clara, transparent i igualitària. Per això, volem Ràdio Cambrils”

La regidora no adscrita –Cinta Ballesté– va agrair la predisposició de l'equip de govern a haver-se reunit prèviament amb l'oposició, però va manifestar que “cadascú tenim les nostres prioritats”. Ballesté va dir que els propers pressupostos “segueixen una línia molt recta, amb pocs projectes, són continuistes i poc valents”. Va agrair les propostes presentades per David Chatelain del PP, però va voler defensar l'obertura de Ràdio Cambrils perquè, segons va dir, “el poble necessita informació clara, transparent i igualitària. Per això, volem Ràdio Cambrils”.

Ivan Sanz: “Jo estava esperançat, però el pressupost és totalment continuista"

El portaveu de l'AdC –Ivan Sanz– va dir que “jo estava esperançat, però el pressupost és totalment continuista. Segueixen la lògica de la improvisació, no porten un camí clar, no tenen un projecte de ciutat. Pagar deute ha estat el fet principal del mandat, perquè no tenien un projecte de govern. Paraules... paraules... Diuen que és realista? Prudent? Diuen que volen implementar el PAM? El PAM s'havia de començar el primer dia!”.

David Chatelain: "Ho han exposat com si fos la llista de la compra. Ni vostès mateixos s'ho creuen"

El regidor popular David Chatelain va criticar “la manca de convicció de l'alcaldessa i del regidor Jaume Gila per defensar els números. Ho han exposat com si fos la llista de la compra. Ni vostès mateixos s'ho creuen. De fet, el pressupost només és un paper que aniran modificant. Podria llegir la mateixa exposició que vaig fer el desembre de 2016 quan vaig dir: 'ni útil, ni il·lusionant, manca d'objectius, no té idees, un còpia i enganxa de l'anterior...'”. Chatelain va dir que “aquest pressupost vincularà el proper equip de govern” i que “no he escoltat una carta d'amor a Montoro com la que li ha dirigit Gila per la llei d'estabilitat pressupostària. De fet, la normativa ja no els deixa fer el que volen”.

"Amb la Ràdio i Televisió de Cambrils vam acabar pagant 600.000 euros anuals. És el joguet més car i innecessari que està presentant el govern"

En la seva intervenció, Chatelain va criticar l'obertura de Ràdio Cambrils que contempla una partida de 147.000 euros. “És un concepte de ràdio del segle XIX o segle XX. No ho veiem. Avui en dia hi ha fórmules més interessants. A més, tenim un mitjà de comunicació local brillant com és la Revista Cambrils. No hi ha partida menys necessària que la de la Ràdio Cambrils; un mitjà que està tancat, no creiem que s'hagi d'anar al model obsolet que se'ns està presentant: amb dues persones no pot funcionar i, al final s'haurà de contractar més gent i anirem a més despesa. Amb la Ràdio i Televisió de Cambrils vam acabar pagant 600.000 euros anuals. És el joguet més car i innecessari que està presentant el govern. Hi ha prioritats que el pressupost no contempla, per això proposem el nostre vot afirmatiu si s'accepten les nostres propostes raonades i quantificades”. El portaveu es va referir a les propostes que havia exposat el dilluns en roda de premsa i va demanar que l'equip de govern no tirés endavant l'adquisició de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola.

Imanol Rico: "Si no saben governar, deixin pas als altres que sí volem fer-ho"

En una línia molt crítica es va expressar el regidor de Cs, Imanol Rico. Va iniciar el seu discurs com si fos un conte: “expliquen els llibres d'història que hi havia un poble anomenat Cambrils, al segle XXI, que era governat per Camí Mendoza. Va presentar un pressupost que era paper mullat i, els cambrilencs, si haguessin pogut fer fora al govern ho haguessin fet. Se'ls recordarà per ser el pitjor govern de Cambrils, sense cap credibilitat ni valor, amb una política econòmica que trontolla des del minut 1. Tenen una política econòmica que és antagònica a la nostra: amb una alta pressió fiscal, amb contínues modificacions de crèdit... mentre que nosaltres treballem per un pressupost ajustat. No tenen política econòmica, només fan petites modificacions: per això parlem del 'copia i enganxa'. No tenen capacitat ni motivació ni compromís amb el municipi. Si no saben governar, deixin pas als altres que sí volem fer-ho. Cambrils està pitjor del que estava”.

El portaveu de Cs també va criticar que no s'hagi inclòs cap de les mocions presentades per Cs i aprovades al ple. “Diuen que les propostes no estan quantificades, però si una moció s'aprova són els serveis tècnics els que ho han de quantificar” va dir Rico.

Ana López: "Són uns pressupostos que tenen com a base la voluntat política i el treball continu"

Com a portaveu del PSC, Ana López va fer una àmplia exposició de defensa del pressupost municipal: el grup municipal del PSC votarem a favor d’aquests pressupostos, perquè desenvolupen a través de les diferents àrees i partides les idees bàsiques amb les que volem treballar en aquesta recta final de mandat. Per tant tenim davant un seguit de números i partides que si ho mirem amb deteniment veureu com ens ajudaran a posar negre sobre blanc les accions que defensem políticament. Són, a més, uns pressupostos que tenen com a base la voluntat política i el treball continu -com ja hem estat treballant els darrers anys- enfocat clarament cap a la millora de la vida dels nostres veïns i veïnes a través de uns serveis de qualitat, i polítiques actives de recolzament a les persones i famílies més necessitades. En general totes les àrees han augmentat i reajustat les seves despeses per millorar els serveis que ja es venen oferint, de forma sostenible, consolidant serveis i en la mesura del que es pot, introduint de nous. Hem augmentat els serveis i recolzament a les persones sense augmentar l’esforç fiscal. Augmentant la despesa en allò que realment importa, reduint el deute, estalviant en despeses energètiques, burocràtiques, apostant per una administració, moderna, eficient, eficaç al servei de les persones”.

Oliver Klein: "Creiem que aquest pressupost no està a l'alçada de Cambrils"

Des de l'NMC, Oliver Klein va anunciar el seu vot contrari perquè “no tenim marge per votar a favor. Presentarem al·legacions i concretarem les nostres propostes de millora. Creiem que aquest pressupost no està a l'alçada de Cambrils”. Klein també va criticar que l'equip de govern no busqui subvencions a d'altres administracions per tal d'aconseguir finançament municipal i va dir que, “per molt que reduïm el deute, cap a on va el municipi?”.

Mercè Dalmau: "Diuen que no tenim projecte de ciutat? El tenim! Que no els agradi, no vol dir que no el tinguem”

Com a portaveu del PdeCat, Mercè Dalmau va dir que, “el pressupost és l'eina per desenvolupar l'acció de govern fruit d'un treball conjunt i cohesionat. Evidentment que ens el creiem. Posem l'accent en l'àrea de la Persona, els agradi o no. Tenim projectes que s'han anat treballant durant el mandat i que es podran dur a terme al final com la Ràdio Cambrils o la RLT”. Dalmau també es va referir al gran esforç en reducció de l'endeutament arribant al 44%, “molt per sota del 75% que és límit que marca la normativa. I, lluny del 135% de l'endeutament que hi havia l'any 2012. Sembla que les decisions hagin de ser dràstiques i perden de vista que moltes accions són a mig i a llarg termini. A vegades es fan afirmacions despectives que si és un pressupost continuista i de manteniment. Doncs sí, perquè una part important sustenta els serveis que s'han de donar sí o sí als cambrilencs. Pobres de nosaltres que no fos, en part, un pressupost continuista. No es pot fer una acció de terra cremada. Què volen? Canviar-ho tot cada 4 anys? Diuen que no tenim projecte de ciutat? El tenim! Que no els agradi, no vol dir que no el tinguem”.

Eduard Pellicer: "L'objectiu és fer de Cambrils una ciutat agradable, acollidora i el millor lloc per viure”

Finalment, el portaveu d'ERC –Eduard Pellicer– també va defensar el pressupost per “completar el nostre PAM i el funcionament diari de l'Ajuntament. Amb progrés, millores, comptant els ingressos de forma realista, ajustant la despesa i consolidant l'eficiència en la gestió”. Pellicer va anomenar algunes de les principals partides que s'incrementen i va dir que "l'objectiu és fer de Cambrils una ciutat agradable, acollidora i el millor lloc per viure”.

Comenta aquest article