Informació general

Neteja viària i escombraries

El regidor de Serveis reconeix un endarreriment en el desplegament dels contenidors soterrats

En el plenari del passat 25 de maig, el grup municipal de Ciutadans va presentar una moció –aprovada per unanimitat– "per a la millora, control i transparència del servei de recollida i neteja gestionat per Secomsa Cambrils"

Per Berta Ruiz

Imatge d'una filera dels contenidors aeris al Molí de la Torre, a principis d'aquest passat mes de maig
Imatge d'una filera dels contenidors aeris al Molí de la Torre, a principis d'aquest passat mes de maig | Cedida

El 31 de gener de 2017, el plenari de l'Ajuntament aprovava –amb el vot en contra de tots els grups de l'oposició– la delegació de competències al Consell Comarcal del Baix Camp perquè l'empresa pública Secomsa seguís prestant el servei de recollida de residus i neteja viària al municipi. Aquest conveni comprèn un període de 8 anys –des de l'1 d'abril de 2017 fins el 31 de maig de 2025–. Passat més d'un any de l'entrada en vigor d'aquest contracte hi ha una sèrie de qüestions que encara no s'han dut a terme. En el plenari del passat 25 de maig, el grup municipal de Ciutadans va presentar una moció –aprovada per unanimitat– "per a la millora, control i transparència del servei de recollida i neteja gestionat per Secomsa Cambrils".

"Demora en la renovació dels contenidors soterrats"

En aquest text, defensat pel portaveu de Cs –Imanol Rico– s'especificava alguns dels incompliments d'aquest nou contracte com "la demora en la renovació dels contenidors soterrats". Segons Cs, "fa més d'un any, el president de Secomsa Cambrils informava d'algunes de les millores d'aquest contracte: un nou equip de manteniment preventiu i correctiu dels contenidors i un augment de la freqüència de rentat interior dels contenidors. Tot i l'anunci d'aquestes millores, la realitat és que hi ha contenidors soterrats en un estat deplorable de neteja". Per altra banda, "respecte als contenidors aeris ja instal·lats, hem rebut queixes d'alguns veïns que ens fan preocupar de la qualitat del nou servei contractat. També hem rebut comentaris en referència als problemes que alguns camions estan tenint amb l'aixecament dels contenidors o, fins i tot, amb l'accés a alguns contenidors. Pel que fa al servei de neteja dels carrers són contínues les queixes malgrat comptar, teòricament, amb millores del servei".

Rico va recordar que la seva formació ja va proposar, el passat mes d'octubre, al Consell d'administració de Secomsa "que es millorés la transparència del servei, informant del dia de neteja de cada carrer i recollida de brossa. Aquestes mesures també han estat sol·licitades per alguns veïns als Consells de Barri". Per últim, a nivell econòmic, Cs va apuntar que la inversió total prevista era de més de 6,5 milions d'euros, és a dir, uns 891.000 euros per any. "Amb la demora del desplegament i depenent de com han anat les liquidacions, aquestes quantitats hauran variat" va afegir Rico.

Accelerar el desplegament dels contenidors, millorar la informació i posar en funcionament un servei de rebuda de queixes

Per tot plegat, des de Cs van proposar el següent: instar a l'empresa Secomsa Cambrils a accelerar el desplegament del projecte; demanar al Consell Comarcal del Baix Camp l'actualització del quadre d'amortitzacions per saber fins quan s'haurà de pagar; sol·licitar a Secomsa Cambrils que informi públicament als veïns de les rutes que fa i de la seva periodicitat i que es posi en funcionament un servei de rebuda de queixes perquè els veïns puguin enviar fotos, vídeos o escrits d'una forma àgil i ràpida sobre l'estat de la neteja o recollida de brossa. A destacar que, finalment, a la moció també es va incloure un cinquè acord que feia referència a que l'empresa procurés tenir la màxima cura del mobiliari urbà durant el desenvolupament del servei.

Al mes d'octubre ja estaran ubicats el 100% dels contenidors soterrats

La moció va ser ben rebuda pels grups de l'oposició amb l'objectiu, segons va dir el portaveu de l'NMC –Oliver Klein–, de "donar un millor servei i una major transparència". Per la seva part, el regidor de Serveis de l'Ajuntament –Antonio Laguna– va avançar el vot favorable de l'equip de govern. Laguna va reconèixer el retard en el desplegament dels nous contenidors soterrats de recollida d'escombraries al municipi. Va explicar que s'havien "avaluat diferents opcions" en la col·locació de les bateries de contenidors en diverses zones del municipi i que, a finals de maig, ja es va fer l'adjudicació a l'empresa encarregada de la renovació. El regidor de Serveis va apuntar que de cara al mes d'octubre ja estaran ubicats el 100% dels contenidors soterrats. Per altra banda va apuntar que, "mirarem d'ampliar la informació als veïns i millorar el servei de recollida de queixes". Recordem que el passat mes de febrer, es va fer la presentació dels nous i els nous vehicles de recollida de residus i neteja viària.