Informació general

El nou conveni d'escombraries contempla la renovació de tots els contenidors del municipi

Per Berta Ruiz

Una de les millores del nou conveni amb Secomsa contempla la renovació de totes les àrees de contenidors soterrats, així com de tots els contenidors en superfície

El ple ordinari, celebrat ahir al vespre, va aprovar la delegació de competències al Consell Comarcal del Baix Camp perquè l'empresa pública Secomsa segueixi prestant el servei de recollida de residus i de neteja viària. El conveni, presentat a proposta de la Comissió de Serveis, Medi Ambient i Obra Pública de l'Ajuntament, és per a un període de 8 anys, des de l'1 d'abril de 2017 fins el 31 de març de 2015 i suposarà un increment de prop d'un milió d'euros l'any respecte al preu actual, segons van manifestar els regidors de l'oposició . Aquesta proposta de conveni va rebre el rebuig en ple de l'oposició –tots els grups hi van votar en contra– perquè, segons van manifestar, no es van valorar d'altres propostes ni s'havia fet un estudi previ per triar la millor opció de servei.

Servei amb Secomsa des de l'any 2004

Per començar, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va explicar els antecedents del conveni. Segons va apuntar, l'any 2004, l'Ajuntament de Cambrils va signar el primer conveni de delegació de competències amb el Consell Comarcal del Baix Camp en matèria de recollida de residus i de neteja viària de la població. El març del 2012, el Ple de l’Ajuntament va aprovar una pròrroga de 5 anys que finalitzarà el proper 31 de març de 2017. Tal com va explicar l'alcaldessa, a començaments de 2016, es van iniciar les converses amb el Consell Comarcal del Baix Camp per valorar la possibilitat de continuar amb la delegació de competències. Mendoza va manifestar que, "durant l’estiu, es va informar a l’oposició, en diferents reunions d’àmbit tècnic, la voluntat de l’equip de Govern de continuar amb la gestió pública de la competència a través del Consell Comarcal".

Sobre la tria d'aquesta opció, Mendoza va explicar que "s'ha considerat l'opció més beneficiosa per a la ciutadania tenint en compte els avantatges econòmics i de gestió i de l’experiència dels últims 12 anys. És una opció plenament meditada, estudiada i consensuada per l’equip de govern. Aquesta és una aposta política clara per la gestió pública dels serveis que significa una gestió directa i, per tant, un millor control i una adaptació més ràpida davant les necessitats dels servei". A més, segons va afegir l'alcaldessa, al tractar-se d'una empresa pública no hi ha beneficis industrials i, en cas que l'empresa produeixi superàvit, els beneficis es reverteixen en el servei.

Un cost anual d'uns 5,9 milions d'euros

A continuació, el regidor de Serveis, Medi Ambient i Obra Pública –Antonio Laguna– va ser l'encarregat de detallar les millores del servei. La previsió de preu anual del servei serà de 5.968.410 euros, que inclouen una quota anual de 891.872 euros per amortitzar les inversions. Segons Laguna, en matèria de neteja viària, una de les ampliacions del servei més destacades és la recuperació de la freqüència setmanal a les urbanitzacions i la incorporació de nous equips en diferents torns per reforçar la neteja dels voltants dels contenidors i la buidada de papereres. D’altra banda, s’ampliarà la durada de la temporada alta des del tercer dissabte de juny fins el tercer diumenge de setembre.

El conveni també inclou la neteja addicional que es realitza pel mercat ambulant, la cavalcada de Reis, la rua de carnaval, la fira multisectorial i les Festes Majors de Sant Pere i la Mare de Déu del Camí, que fins ara l’Ajuntament havia de pagar a banda. Altres millores són el seguiment dels vehicles amb GPS i les noves àrees d’escombrada mecànica, que permetran destinar els serveis manuals a les àrees de vianants del nucli antic on no hi poden accedir els camions de neteja.

Pel que fa a la recollida d’escombraries, el nou conveni inclou un nou equip de manteniment preventiu i correctiu dels contenidors i una partida fixa anual pel manteniment, reparació i substitució ràpida de contenidors. A més, s’allargarà la durada de la temporada alta igual que en la neteja viària, es reforçarà el servei de recollida de paper i envasos de dilluns a dissabte i el servei de recollida de resta i orgànica de dilluns a diumenge amb festius inclosos, s’augmentarà la freqüència de recollida orgànica i de rentat automàtic dels contenidors, i la nova recollida de paper, envasos, vidre i poda els diumenges i festius.

Renovació de 1.200 contenidors en superfície, millora de les 87 àrees de contenidors soterratsi compra de nous vehicles

Tal com va apuntar Laguna, en l’apartat de les inversions, que s’amortitzaran en 8 anys, una de les partides més importants és la renovació i millora de les 87 àrees de contenidors soterrats. Concretament es canviaran totes les bústies, tapes i cubells per nous contenidors compactes de càrrega superior i s’instal·laran plataformes de seguretat a tots els fossars. A la pràctica, això suposarà millores en seguretat i higiene, així com la reducció de les males olors procedents dels contenidors i la contaminació acústica provocada per la recollida d’escombraries.

Els nous contenidors s’obren per sota i per tant no s’hauran de voltejar ni sacsejar vàries vegades perquè caiguin les escombraries. Al mateix temps, se soluciona el problema dels sobreeiximents dels contenidors, que feien que en treure el contenidor poguessin caure deixalles a l’interior del forat amb els corresponents problemes d’higiene i males olors. Per altra banda, la instal·lació de tapes protectores per cobrir els forats que queden en treure els contenidors millorarà la seguretat dels treballadors i dels vianants. Amb la renovació dels contenidors s’elimina el sistema de ganxo per treure el contenidor de la seva ubicació, ja que la bústia, la plataforma i el cos del contenidor s’aixequen junts, i ja no és necessari que els operaris hagin de fer força per obrir la tapa.

El projecte també preveu la substitució de prop de 1.200 contenidors de superfície. Es posaran nous contenidors de resta, paper, envasos, vidre i poda; els d’orgànica passaran a ser de càrrega laterals, i s’adquiriran nous contenidors internalitzats per hotels i esdeveniments puntuals. Finalment, el projecte preveu l’adquisició de nous vehicles de recollida de residus i de neteja viària. Els nous vehicles de recollida poden funcionar amb una sola persona, de manera que s’alliberaran alguns operaris que podran passar a reforçar la neteja.

Comenta aquest article