Informació general

Immoble

El número 11 del carrer de Jacint Verdaguer, l'edifici de la discòrdia

L'immoble, situat al número 11 del carrer de Jacint Verdaguer i que té un 25% de titularitat municipal, està tancat des de fa 17 anys a l'espera que en aquest mandat es resolgui el seu futur

Per Lluís Rovira i Barenys

A meitats d'aquest mes d'octubre es van produir despreniments a l'edifici del número 11 del carrer de Jacint Verdaguer
A meitats d'aquest mes d'octubre es van produir despreniments a l'edifici del número 11 del carrer de Jacint Verdaguer | Lluís Rovira i Barenys

L'immoble número 11 del carrer de Jacint Verdaguer va patir uns despreniments a la seva façana, a meitats d'aquest mes d'octubre, i com a conseqüència d'aquest fet la Policia Local va acordonar un tram de la vorera contigua per tal d'evitar possibles danys als vianants. La singularitat d'aquest cas és que aquest edifici té un 25% de propietat municipal i que està declarat en ruïna per perill d'esfondrament des de principis de novembre de 2006, ara fa 17 anys. Els baixos d'aquest edifici, propietat de l'Ajuntament, van acollir la Unitat d'Escolarització Compartida de Cambrils, la UEC.

Desallotjament de l'edifici, el 7 de novembre de 2006

El 7 de novembre de 2006 l'Ajuntament comunicava als veïns que havien de desallotjar ràpidament l'edifici per risc d'esfondrament. A part dels baixos, l'edifici té cinc pisos repartits en tres plantes. Feia uns dies el veí del primer pis de l'immoble havia detectat unes esquerdes en sentit horitzontal a una paret de càrrega de dins de casa seva. Va avisar l'Ajuntament, que va enviar els tècnics perquè hi fessin una inspecció. Un cop feta la inspecció els tècnics van demanar que es desallotgés immediatament la UEC i que des de la planta baixa s'apuntalés tota aquella paret per tal que l'endemà es pogués fer una inspecció molt més exhaustiva. En aquesta segona inspecció es va veure que l'estructura de tot l'edifici estava molt malmesa i es va decidir continuar apuntalant la resta de plantes. A més, es va demanar el desallotjament immediat de tot l'immoble. Els veïns que ho van voler es van allotjar durant unes quantes setmanes a la Fonda El Camí, propera a aquest edifici. El servei de la UEC es va traslladar al centre Les Basses.

A partir d'aquest moment, veïns i Ajuntament van mantenir un seguit de reunions per encarar el futur de l'immoble. En una reunió mantinguda el 21 de novembre de 2006 i a l'espera de l'informe definitiu ja es va apuntar que l'edifici es trobava "en estat de ruïna tècnica i econòmica", i per tant l'única solució i la més segura seria enderrocar l'edifici. Les converses van continuar i es va acordar vendre l'immoble. En el ple celebrat el 21 de març de 2007, es va aprovar l'inici de l'expedient de canvi de domini i servei públic dels baixos de l'edifici número11 del carrer de Jacint Verdaguer , un tràmit per tal de facilitar la possibilitat de la venda global de l'immoble. Però aquesta venda de l'edifici no es va arribar a concretar tot i que hi va haver un intent que no va arribar a bon port. En aquell moment l'Ajuntament va dir que s'havia plantejat la possibilitat de fer-se'n càrrec però que "era impossible" i que "a la vista de com està el mercat immobiliari i del fracàs d'algunes de les ofertes que van arribar al seu moment pot ser que sigui l'Ajuntament qui hagi de fer el cop de cap ja que la ubicació de l'edifici és prou bona", segons va dir Dani Pallejà, regidor d'Urbanisme d'aquell moment. Aquestes declaracions les feia l'octubre de 2010, quatre anys després del tancament de l'edifici, Un immoble que havia tornat a ser notícia, de nou, per la denúncia dels veïns que van informar que hi havia una plaga de puces per la presència d'una colònia de gats al seu interior.

Han passat els anys i la problemàtica de l'edifici del carrer de Jacint Verdaguer no s'ha resolt. La porta de l'edifici es va tancar amb un cadenat i segons asseguren veïns d'aquest carrer, darrerament s'ha vist que l'edifici ha rebut "visites" de gent que hi ha accedit forçant l'entrada.

Trobar la fórmula jurídica que permeti avançar

El regidor d'Urbanisme, Enric Daza, ha explicat a revistacambrils.cat que l'Ajuntament és conscient d'aquesta situació i que s'està buscant la fórmula jurídica pertinent per tal de trobar la solució que desencalli aquesta problemàtica. El regidor assenyala que s'hauria d'enderrocar l'edifici i que s'hauria d'estudiar la possibilitat de construir-hi habitatge social. Pel que fa als baixos, caldria estudiar la possibilitat de fer-hi algun tipus de dependència municipal, "primer que tot, però, cal trobar aquesta fórmula jurídica que permeti seguir endavant". El regidor és conscient de la perillositat que suposa l'estat d'aquest immoble i s'ha mostrat decidit a trobar-hi una solució en l'actual mandat.

 

L’Apunt

Un incendi en un dels pisos de l'immoble es va saldar amb dos morts, l'any 2004
El 15 de desembre de 2004 es va produir un incendi en un dels pisos de la tercera planta d'aquest immoble del carrer de Jacint Verdaguer, que es va saldar amb la mort d'una parella que hi vivia. El sinistre va estar envoltat de certs interrogants. D'’entrada, algun veí va manifestar que poc abans del foc s'’havien sentit cops de porta al pis afectat per l'’incendi. També va sobtar el fet que els bombers trobessin el cos de l'’home fora de l'’habitatge i la dona a dintre. Un altre aspecte que va sorprendre molt va ser el fet que el pis estigués ple de flors de plàstic pel terra de totes les habitacions fins a una alçada d'’un metre en alguns llocs de la casa.

Comenta aquest article