Informació general

Inauguració

La pluja obliga a ajornar la inauguració de l'escultura de Plaça d'Aragó

L'estrena de l'obra de David Callau se celebrarà avui, a dos quarts de deu de la nit

Per Andreu Dalmau

L'escenari preparat es va haver de desmuntar i protegir de les inclemències meteorològiques
L'escenari preparat es va haver de desmuntar i protegir de les inclemències meteorològiques

La pluja torrencial d'ahir a la tarda va obligar a ajornar un dels actes més esperats d'aquest final de mandat. L'escultura de David Callau a la Plaça d'Aragó és la cirereta de la recentment renovada Rambla Jaume I i la seva inauguració estava programada per les nou del vespre d'ahir. Les previsions ja indicaven que els xàfecs serien importants en aquesta franja horària, però es va aguantar fins al final la intenció de celebrar l'acte, tot i que, finalment, no va ser possible. L'estació meteorològica de Sant Josep va enregistrar precipitacions de 8 l/m2 que es van concentrar, sobretot, entre les 20:00 i les 21:30.

S'anava a celebrar una inauguració polifacètica, amb actuació musical i de ball, parlaments i, fins i tot, degustació de rom cremat. Per l'ocasió, s'havia preparat un petit escenari al costat de l'escultura que, a partir de les vuit del vespre, quan la tempesta va començar a ser important, es va haver de desmuntar i protegir de les inclemències meteorològiques. Poc abans de les nou, quan la pluja ja no era tan important —tot i que continuava estant present—, la intenció era inaugurar l'escultura sense actuacions ni tot el desplegament previst inicialment. A escassos minuts de les nou en punt, es va anunciar, però, que l'acte s'ajornava oficialment per l'endemà, “amb motiu de la previsió meteorològica”.

Inauguració accidentada

Aquest és el darrer episodi de la història d'una inauguració accidentada. Recordem que la intenció de l'Ajuntament de fer aquesta escultura a Plaça d'Aragó es va conèixer al mes d'octubre. Aleshores es va anunciar que es destinaria una partida de 12.000 euros per l'obra i que es faria un concurs públic per triar la millor proposta artística.

Finalment, es va adjudicar el treball —amb un cost definitiu de 15.000 euros— a David Callau, “un artista cambrilenc amb projecció internacional importantíssima i que, a més, és del barri”, tal com l'aleshores regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va explicar a revistacambrils.cat al mes de febrer.

Des d'aleshores, a la plaça s'ha pogut veure com a poc a poc anaven avançant els treballs i com, darrere d'un teló de plàstic s'amagava l'escultura d'acer inoxidable, platina i ceràmica de Callau, també autor de En el Pla de les Serenes, obra que decora la façana marítima. Tanmateix, en les darreres setmanes, quan semblava que la inauguració era imminent, el procés es va veure aturat per la necessitat de reparar un dels focus que il·lumina l'obra d'art.

Però aquest no ha estat el darrer contratemps. Ahir, és a dir, el mateix dia de la inauguració, també es va saber a última hora del matí, que l'artista contractat per fer l'actuació musical, José el Petate, seria finalment substituït per Maria Jacobs. Aquest canvi de darrera hora s'hauria produït en conèixer-se que el guitarrista està condemnat fermament per un delicte de maltractament contra la dona, tal com es va denunciar a través de les xarxes socials.

Després de tots els contratemps, sembla que, finalment, avui a les 21:30 es podrà celebrar la famosa inauguració amb tots els elements previstos.

Comenta aquest article