Societat

Entitats

La manca d'espai de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar des del curs 2015-2016

Fins 2012 van ocupar un espai a les antigues instal·lacions de Cambrils Badia; l'any 2013, amb la remodelació de l'abadia van disposar d'espais propis, però des de 2015 han patit nombrosos entrebancs

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'uns campaments de les branques dels Pioners i Caravel·les de l'Agrupament Escolta Gent de Mar
Imatge d'arxiu d'uns campaments de les branques dels Pioners i Caravel·les de l'Agrupament Escolta Gent de Mar | Maria Vidal

Amb l'adequació de les antigues dependències de Televisió de Cambrils, l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar de Cambrils aconseguirà, finalment, una seu després de molts anys de periple per diferents espais. De fet, tal com han informat des de l'entitat a revistacambrils.cat, es troben sense local propi des del curs 2015-2016.

Durant el període 2008-2012, els escoltes van ocupar un espai a les antigues instal·lacions esportives de Cambrils Badia. Durant aquest temps, els escoltes feien les activitats separats entre les diferents branques de l'Agrupament, perquè aleshores hi havia molta canalla –les branques estaven desdoblades i hi havia dos grups per cada franja d'edat–. La meitat d'ells feien 'cau' a l'espai de Cambrils Badia, mentre que l'altra meitat seguia fent les seves activitats a les sales que els hi cedia La Teca Teatre a l'espai del Casal Parroquial.

La remodelació de l'abadia els va permetre tenir espais propis

A finals de 2012, davant l'imminent inici de les obres de remodelació del complex esportiu, l'Agrupament Escolta va haver de deixar la seu de Cambrils Badia. Aquesta sortida va coincidir amb les obres de remodelació de l'abadia de l'església de Sant Pere. L'aleshores mossèn de la parròquia, Josep M. Font, va comunicar a l'Agrupament Escolta que es podrien traslladar a partir de gener de 2013. El maig d'aquell any tenia lloc l'acte d'inauguració de les renovades dependències. En aquesta remodelació es van destinar diversos espais específics per als escoltes amb cuina i lavabos inclosos. A partir d'aquell moment, els escoltes van poder fer les seves activitats entre els locals de la Teca i la part remodelada de l'abadia fins el curs 2015-2016.

Amb falta d'espai des del curs 2015-2016

El juny de 2015, mossèn Joan M. Banús va substituir mossèn Josep M. Font. Aquest canvi a la rectoria de la parròquia de Sant Pere va propiciar canvis en el funcionament de l'Agrupament Escolta Gent de Mar. Segons ha informat l'entitat, “el mossèn va tancar totes les dependències que l'anterior mossèn havia adequat per a nosaltres. La seva intenció era que compartíssim les sales que ens cedia –no les que ens havien preparat per a l'entitat sinó unes altres– amb la catequesi i les altres activitats que s'hi fan. Això implica no poder disposar de prou lloc per a tots ni guardar-hi el nostre material ni fer 'nostre' l'espai. A més, només era un espai per poder utilitzar-lo els dissabtes de les 16 a les 18 hores i amb l'exigència que ens féssim càrrec de les despeses”. Un seguit d'entrebancs que han propiciat que, pràcticament, l'Agrupament Escolta no hi hagi anat en aquests últims cursos. No obstant això, bona part del material i documentació emmagatzemat des de la fundació de l'Agrupament segueix estant guardat al campanar de l'església. Recordem que l'Agrupament va néixer molt vinculat a la parròquia i va ser impulsat per mossèn Daniel, l’any 1976. 

Bona relació amb la Teca Teatre que els cedeix els seus espais

D'altra banda, els escoltes sí han seguit fent ús de les sales de La Teca Teatre per a reunions i per guardar-hi el material del dia a dia. No obstant, des de l'inici de la pandèmia no hi fan activitats a l'interior perquè són espais petits, poc ventilats i no hi ha sales per a totes les branques. Des de l'entitat escolta afirmen que, “amb la Teca sempre hem tingut molt bona relació i ens han ajudat i cedit l’espai del teatre sempre que ho hem necessitat”. Paral·lelament, l'Agrupament sempre ha mantingut el contacte amb el Departament de Joventut de l'Ajuntament per donar resposta a les seves necessitats. De fet, han pogut disposar d'alguns espais de l'Ateneu Juvenil per fer-hi reunions de forma puntual, però era un espai que tampoc “l'hem pogut fer nostre”.

L'entitat sempre ha cercat un local amb sales per a cada branca

Durant aquests anys sense espai propi, l'Agrupament va crear una comissió dedicat a buscar un nou local, juntament amb la col·laboració de l'Ajuntament. Fins i tot es va fer un Pla de viabilitat per aconseguir fons per comprar o llogar un nou local, “tot i que això era com a última opció i a molt llarg termini”. L'entitat sempre ha cercat un local amb sales per a cada branca, una sala de reunions i de material, un espai amb cuina i lavabos i també un espai ampli per fer-hi les activitats lúdiques. L'objectiu és que estigués situat el més cèntric possible per a una major comoditat per a les famílies i per donar visibilitat a la seva activitat del dia a dia. A més, tal com han informat des de l'entitat, “això de tenir cuina també ens interessava perquè entre els Agrupaments és molt comú anar a dormir als altres caus i molts Agrupaments de Catalunya ens demanaven venir a dormir al nostre cau, però no fins ara no era possible”.

Esperança del nou local

La proposta d'aquest nou local a les antigues dependències de TV Cambrils se'ls hi va comunicar des de Joventut, a principis del passat mes de desembre. Des d'aleshores han fet diverses reunions per tractar el conveni de cessió de l'espai. També tenen pendent reunir-se amb l'Associació de veïns de l'Eixample Platja per dividir-se els espais. De moment, els escoltes segueixen fent el 'cau' al carrer amb l'esperança que properament puguin estrenar el nou local, traslladar tot el seu material i fer-lo seu.

Comenta aquest article