Informació general

Dues emergències climàtiques i la crisi sanitària de la Covid-19 marquen el primer any de mandat de l'equip de govern

Ahir es complia el primer any de mandat de l'actual govern. Per fer balanç d'aquests primers 365 dies, l'alcaldessa Camí Mendoza, el primer tinent d'alcalde Lluís Abella i el segon tinent d'alcalde Oliver Klein oferien un roda de premsa telemàtica

Per Berta Ruiz

Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein el dia del ple d'investidura, ara fa un any, el 15 de juny de 2019
Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein el dia del ple d'investidura, ara fa un any, el 15 de juny de 2019 | Lluís Rovira i Barenys

El 15 de juny de 2019 se celebrava el ple d'investidura del mandat 2019-2023 i l'actual equip de govern es posava en marxa. Ahir doncs, 15 de juny, es complia el primer any de mandat del tripartit format per ERC, Junts per Cambrils i l'NMC. Per fer balanç d'aquests primers 365 dies de govern municipal, l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– i el segon tinent d'alcalde –Oliver Klein– van oferir, ahir al matí, una roda de premsa telemàtica en la qual hi van participar periodistes de diferents mitjans de comunicació. Aquest primer any ha estat marcat, sens dubte, pels dos forts temporals que han afectat Cambrils: el del passat mes d'octubre que va posar al límit la riera d'Alforja i va provocar importants danys a diferents rieres i barrancs i, el temporal Glòria del passat gener que va assolar el litoral cambrilenc; així com l'actual crisi sanitària, econòmica i social de la Covid-19. Malgrat haver estat un any complicat per aquestes situacions sobrevingudes i incontrolables, els tres líders del govern local feien un balanç positiu.

Camí Mendoza: "Vull destacar aquesta unitat de govern i el bon fer que tenim els tres grups"

Per començar, l'alcaldessa comentava que, "els tres grups hem impulsat el primer any de mandat que sempre serveix per posar els fonaments del que han de ser els quatre anys. Aquests fonaments estan fets amb les idees del pla de mandat. Hem tingut dues emergències climàtiques –a l'octubre i al gener– i des de Serveis Generals i Obra Pública s'han impulsat tot el necessari per recuperar-se el més aviat possible. I, ara, davant l'actual crisi de la Covid-19, des de l'Ajuntament estem posant les bases per sortir-se'n de la millor manera possible. Ha estat un any complicat pels temes sobrevinguts, però hem treballat conjuntament amb fermesa". Segons va afegir Mendoza, "vull destacar aquesta unitat de govern i el bon fer que tenim els tres grups. Vam fer un pacte de govern que no ens va costar gens decidir perquè érem tres forces que podíem treballar a gust pel municipi; això s'ha concretat perfectament al cap d'un any. Hem començat a caminar i estem caminant molt bé i treballant molt forts".

Lluís Abella: "És un pacte positiu del que se'n beneficia Cambrils"

Per la seva part, el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– va destacar que, "hem demostrat que des de l'inici del pacte vam crear un govern perquè tenim les mateixes inquietuds, teníem els mateixos projectes de futur i ho hem començat a treballar enguany. Hem estat capaços d'arribar a acords, parlant i buscant el benefici de Cambrils. És un pacte positiu del que se'n beneficia Cambrils".

Oliver Klein: "El compromís de cadascuna de les tres parts s'està complint amb un consens entre tots"

El segon tinent d'alcalde –Oliver Klein– va remarcar que "es tracta d'una data històrica per a l'NMC perquè era un dels nostres objectius: posar-nos a prova dins del govern i al qual hi vam accedir per primera vegada. Vam negociar i vam arribar a una entesa; estem satisfets perquè el que es va parlar s'està complint: el compromís de cadascuna de les tres parts s'està complint amb un consens entre tots. Cadascú és responsable de les seves àrees però sempre consensuant en benefici de Cambrils".

Grans projectes en marxa com l'avinguda de l'Esport

A la roda de premsa d'ahir, els tres líders del govern municipal van fer un repàs força exhaustiu de tot allò que s'ha fet en el primer any de mandat. Malgrat les circumstàncies dels darrers mesos, tots tres van defensar que s'ha pogut seguir el full de ruta marcat al Pla d'Acció Municipal (PAM).

Entre d'altres qüestions, un dels grans projectes que ja està prenent forma és l’avinguda de l’Esport. En aquest moment ja està adjudicada la redacció del projecte, tant de la la rotonda com del pont que ha de travessar el barranc de la Verge del Camí. Tal com va explicar el primer tinent d’alcalde, Lluís Abella, també s’estan treballant tècnicament en reformes importants com la Rambla de Jaume I i els carrers de Pau Casals i les Barques, o la del tram de l'avinguda de la Diputació entre el Club Nàutic el Pi Rodó. D’altra banda, en breu veuran la llum projectes planificats com l’adequació de l’avinguda d'Adelaida amb l'avinguda del Baix Camp, i d’altres que s’han hagut de fer a corre-cuita fruit dels temporals com la reconstrucció de la passarel·la de vianants de Nou Cambrils per sobre la riera d’Alforja i l’arranjament del tram final del carrer de Sant Jaume.

Entre les obres realitzades durant aquest any, hi ha l’avinguda Mas d’en Bosch, la millora del carrer del Consolat de Mar i de Miquel Planàs, la reordenació del carrer d'Estrasburg, entre d'altres. També s’ha seguit amb la tasca de substitució de lluminàries perquè l’enllumenat públic sigui més sostenible; s’ha tirat endavant la reposició de l’arbrat viari a la zona de Vilafortuny i Passeig Marítim, que continuarà a la zona de ponent; s’han ampliat els carrils bici, s’han iniciat els tràmits pel nou Pla de Mobilitat Urbana i s’ha aconseguit que simultàniament es facin actuacions a tres de les rieres que desemboquen a Cambrils.

Foment del comerç i del turisme de proximitat

En l’apartat de la promoció econòmica, el segon tinent d’alcalde, Oliver Klein, va destacar el funcionament de la Torre del Llimó a ple rendiment; la creació d’una marca unitària que donarà aixopluc a totes les activitats de promoció per fomentar el comerç de proximitat, posar en valor la seva qualitat i desestacionalitzar l’activitat; les ajudes directes per fer front a la crisi que se sumen a les que ja es convocaven habitualment; i l’impuls d’un calendari gastronòmic més potent i ambiciós, que s’ha aturat per la Covid i es reprendrà després de l'estiu. En l’àmbit del turisme, aquest juny s’engegarà un pla de promoció amb accions innovadores per atraure turisme de proximitat de Catalunya, Aragó, Navarra, la Rioja, el País Basc i Andorra.

El regidor de Promoció Econòmica també va comentar les mesures econòmiques que s’han portat a terme per fer front a la Covid com l’exempció de les taxes d’obres i d’ocupació de via pública o la creació de la Cimera Econòmica, que va néixer com a òrgan conjuntural per abordar la crisi sanitària amb el teixit associatiu però que es convertirà en Consell Consultiu permanent per totes les qüestions empresarials.

Reforç de les prestacions bàsiques socials

A continuació, l’alcaldessa va tancar la roda de premsa amb un repàs a les actuacions de l’àrea de la persona. En aquest àmbit, Camí Mendoza va recordar l’obertura del Forn del Tallero com a Oficina Local d’Habitatge; el reforç de prestacions bàsiques per les persones més vulnerables; l’ampliació de l’horari del Centre Cultural; les obres de millora del bar del Casal de la Gent Gran i l’increment de places dels casals d’estiu i la tarifació social. Per altra banda, va posar en valor la nova eina de participació Altaveu Ciutadà per donar veu a la ciutadania, l’increment de la difusió de les activitats festives i del patrimoni cultural i la redacció dels projectes de millora de les instal·lacions esportives. Pel que fa a l’atenció ciutadana, va destacar les noves eines com l’OAC 360 d’assistència a la tramitació electrònica, la cita prèvia i el teletreball per augmentar l’eficiència i facilitar les relació entre administració i administrats.

Per acabar, Camí Mendoza va afirmar que totes aquestes actuacions han estat possibles gràcies a la bona gestió econòmica dels últims anys, que ha rebaixat l’endeutament de l’Ajuntament fins a situar-lo al 40%, i va assegurar que, malgrat tots els imprevistos, el govern seguirà liderant i treballant el projecte que es va marcar a l’inici.

Comenta aquest article