Opinió

Autors cambrilencs del 2004

En finalitzar l’any no ens podem estar de fer-ne valoracions i tancar exercicis. No deixo, doncs, escapar l’ocasió per repassar la producció bibliogràfica dels cambrilencs durant aquest any 2004. El fet d’assistir a una presentació d’un treball d’algú del poble, sovint un amic o conegut, és més aviat un fenomen rar a Cambrils. Enguany, però, s’han editat diversos llibres d’autors locals que tracten una varietat de temes, no necessàriament de caire local. Per Sant Jordi, Josep Sarrà ens oferia un llibre de poemes amb reproduccions d’olis pintats per ell mateix i amb la participació de diversos cambrilencs en la seva edició. Sarrà hi demostra una sensibilitat serena, ens retorna al Cambrils costumista i n’indaga les seves arrels humanes, una reflexió molt agraïda en la crisi identitària actual. Precisament el pròleg està escrit per Lluís Recasens, un altre dels autors d’enguany. He de confessar que personalment el seu llibre ha suposat una revelació de la profunditat intel·lectual de l’autor, una autèntica sorpresa, ja que el desconeixia del tot, a causa, potser, de la distància generacional que ens separa. En el seu llibre, Recasens realitza un recorregut per la història de la cultura humana i els seus nombrosos viatges en són el fil conductor. Es tracta d’una obra molt treballada amb un gran esforç de reflexió per destil·lar l’essència del pensament humà a través de l’experiència del viatge. A diferència d’altres llibres de viatges, en aquest cas l’autor no s’atura en el component social de les societats que visita sinó que hi ordena les experiències des d’una perspectiva històrica. Això li permet interpretar l’home no pas com un individu immers en una societat sinó com un producte únic de l’univers, un ent còsmic. Alguns dels arguments de l’obra, però, no són fàcils de copsar.

Gairebé de la mateixa quinta n’és Josep Salceda, l’autor local més prolífic. A banda de la seva labor en aquesta revista, enguany ha dedicat un petit estudi a repassar la història de l’entitat més antiga de la vila, la Congregació de la Puríssima Sang. Es tracta d’un llibret que no només traça un recorregut històric de la Congregació sinó que n’explica la seva raó de ser i el seu funcionament intern. En destaco també el valuós registre fotogràfic que hi aporta.

Finalment, l’historiador local Ignasi Martí ha clos l’any amb un llibre molt esperat. La reduïda i dispersa historiografia sobre la nostra població mancava vergonyosament d’una obra de síntesi i sinopsi que establís les bases per a un programa de recerca sobre temes locals, no només historiogràfics. Alhora, era evident la necessitat de disposar d’un material apte per a les escoles, els turistes o tothom que vulgui iniciar-se en la comprensió de la nostra societat local. Aquests desitjos s’han assolit amb aquest llibre proposat i editat per una editorial vallenca. Martí ha realitzat un treball excel·lent, clar i intel·ligible i amb documentació fotogràfica de qualitat. Amb ell s’obre l’esperança que nous autors joves es decideixin a escriure un llibre en una ciutat on es fa difícil obtenir recursos per a la publicació. Des d’aquí, la més sincera felicitació als autors d’enguany.