Opinió

A l’estiu tota cuca no viu

Avui he anat de safari. M’he proveït d’uns guants de rentar plats de color rosa i un esprai dels que, com a mínim, es carreguen la capa d’ozó. No he trobat el salacot i el caçapapallones que m’haguessin permès accedir d’incògnit a paratges desconeguts. He entrat al rebost amb decisió i he descarregat l’arma fins que allà dins ja no s’hi podia respirar. He esperat, rellotge en mà, que passés el temps reglamentari per assegurar l’èxit de l’expedició. He estat letalment eficaç, impecable. En aquesta particular lluita per la supervivència potser sí que era previsible qui havia de guanyar. Malgrat això no resto lloances a la iniciativa perquè l’atzar és l’essència del destí.

L’eufòria s’ha esvaït tan aviat com he pres consciència que havia de netejar el terreny de batalla. Evacuar els ferits, enterrar els morts, recollir la sang, no deixar rastre. Aigüera avall, a la brossa, per la finestra, dins un tub d’assaig... tant se val. No vull que ningú que visiti l’escenari del crim trobi proves o testimonis. Reconec que l’anècdota m’ha afectat. M’he desfet d’allò que em coïa a les mans sense ser capaç de mirar-m’ho. Ves per on tinc la sensació que ho portaré tatuat a l’ànima fins a la fi dels meus dies. Potser sí que només eren dos centímetres de cuca, però he tret una vida en lloc de donar-la.

Després d’aquest vessament de sang no han contribuït gaire a apaivagar els ànims algunes de les darreres notícies d’aquest estiu –estar de vacances no està renyit amb continuar llegint el Diari Digital–. No puc deixar de pensar en l’Èlia i el Joel. Els seus somriures són allà on estic.

La pèrdua de l’Èlia és desoladora. En una festa d’aniversari el juny d’enguany cada vegada que algú deia “Èlia” no podia evitar girar-me. Voldria poder continuar equivocant-me cada vegada que algú pronunciï el nostre nom. No és un nom gaire comú, d’acord, però m’agradaria explicar que tampoc és tan estrany com sembla, perquè a Cambrils hi ha altres Èlia a part de mi.

Després de la “cuca” de l’Èlia voldria evitar que acabés passant el mateix amb una altra “cuca” com el Joel. Ara mateix jo no puc ajudar-lo, però ho faré més endavant. Potser és ell qui necessita la medul·la, però n’hi ha d’altres massa propers que podrien necessitar la sang, les cèl·lules mare, un ronyó o ves a saber què. És igual si les “cuques” tenen 6 setmanes o 60 anys: molts estan lluitant cada dia per ser recompensats amb la victòria final. Una resistència ben organitzada és clau per vèncer tots els reptes. Que això que fem almenys serveixi d’alguna cosa (m’ho vas dir el 25 de juliol).