Opinió

Llums i ombres sobre la Fundació Alícia

Alícia és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic, amb vocació social per promoure la bona alimentació.

Aquesta és una fundació creada per la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa, que compta amb un consell assessor presidit per Ferran Adrià i el cardiòleg Valentí Fuster.

Juntament amb els meus companys professors he assistit a quatre tallers durant dos dies, i m’he pogut fer una idea del funcionament i l’ideari d’aquesta fundació que ha estat en boca de molts, creant admiració i polèmica.

Aquesta incursió al món d’Alícia m’ha fet veure la màgia del lloc, el conill i el rellotge boig... Potser hauré de confessar que he descobert la bona feina, necessària, que fa aquesta fundació, tant per part de la branca culinària, com per la part de recerca sanitària.

M’ha impressionat la feina que es fa per a la gent amb problemes de intoleràncies alimentàries i el tractament humanitzador dels menjars/menús dels hospitals que motivin l’àpat. Per tal d’evitar la desnutrició que es pateix en l’actualitat amb els pacients que han d’estar durant un període de temps prolongat amb diversos tipus de dietes toves.

Podria dir que amb l’Alícia hem fet les paus, de fet, en el darrer taller que ens parlaven dels gelificants vam coincidir amb el cuiner-investigador que va portar tota la recerca de l’esferificació per al Bulli. Ens va comentar que tot i que els primers anys tenien un vincle fort amb Ferran Adrià i el Bulli, en l’actualitat Adrià només hi va un cop al mes per preocupar-se de la recerca sanitària.

Cert és que el Bulli ha projectat, de fet ha estat el pare d’Alícia, però ara la rigorositat de la fundació requereix d’independència translúcida.

La Fundació Alícia és pionera a l’Estat i a tot Europa, hem d’estar contents que existeixi un ens que faci recerca en el camp de l’alimentació per al bé de tothom.