La millor cuina del món
Els cuiners catalans des de fa uns anys despunten arreu del món, són capdavanters i tothom posa els ulls als nostres fogons. Prova daixò és el reconeixement en guies i publicacions especialitzades.
És el cas de la revista Restaurant, una de les més prestigioses del món, que un any més ha coronat Ferran Adrià (El Bulli) com a millor cuiner del món, seguit molt de prop pels germans Roca (Celler de Can Roca).
A tot arreu hi ha detractors, és el cas de Santi Santamaria, el xef català es lamenta que una persona tan influent per a les joves generacions com Adrià triï el camí de reemplaçar els productes naturals pels industrials. Segons Santamaria, amb aquest fet canvia els paràmetres de la nostra gastronomia.
I jo em pregunto: quins són els paràmetres de la nostra cuina? Potser els marca la mal anomenada cuina molecular que abandera lestrellat de Cala Monjoí o potser són delimitats per una cuina atrevida però fidel amb el producte, defensada des de Sant Celoni. I si en realitat són marcades per allò que mengem a les nostres llars?
La nostra cuina sha nodrit històricament de totes les cultures que han passat per la Mediterrània, hem sabut ser oberts de ment i flexibles amb el nostre paladar, hem anat reforçant i ampliant les bases de la nostra cuina i avui el que és cert és que els paràmetres de la nostra cuina estan en perill dextinció. Així ho vaig proclamar, aprofitant la presentació del llibre Els millors plats de làvia Remei, un decàleg de plats tradicionals.
La cuina del record i la del xup-xup es perd; si no hi fiquem remei la cultura que ens ha identificat com a país, les aromes i els sabors que ens han donat identitat quedaran en loblit. Volem ser una marca blanca i oblidar-nos de la cuina de bordo dels pescadors, la cuina de tros i de pagès, els plats de festa o les postres de casa?
Fem una reserva natural on protegir la nostra cuina. No sé si és la millor del món, però per a mi ho serà sempre.
Gabriel Bartra és professor de cuina de lIES Escola dHoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com
És el cas de la revista Restaurant, una de les més prestigioses del món, que un any més ha coronat Ferran Adrià (El Bulli) com a millor cuiner del món, seguit molt de prop pels germans Roca (Celler de Can Roca).
A tot arreu hi ha detractors, és el cas de Santi Santamaria, el xef català es lamenta que una persona tan influent per a les joves generacions com Adrià triï el camí de reemplaçar els productes naturals pels industrials. Segons Santamaria, amb aquest fet canvia els paràmetres de la nostra gastronomia.
I jo em pregunto: quins són els paràmetres de la nostra cuina? Potser els marca la mal anomenada cuina molecular que abandera lestrellat de Cala Monjoí o potser són delimitats per una cuina atrevida però fidel amb el producte, defensada des de Sant Celoni. I si en realitat són marcades per allò que mengem a les nostres llars?
La nostra cuina sha nodrit històricament de totes les cultures que han passat per la Mediterrània, hem sabut ser oberts de ment i flexibles amb el nostre paladar, hem anat reforçant i ampliant les bases de la nostra cuina i avui el que és cert és que els paràmetres de la nostra cuina estan en perill dextinció. Així ho vaig proclamar, aprofitant la presentació del llibre Els millors plats de làvia Remei, un decàleg de plats tradicionals.
La cuina del record i la del xup-xup es perd; si no hi fiquem remei la cultura que ens ha identificat com a país, les aromes i els sabors que ens han donat identitat quedaran en loblit. Volem ser una marca blanca i oblidar-nos de la cuina de bordo dels pescadors, la cuina de tros i de pagès, els plats de festa o les postres de casa?
Fem una reserva natural on protegir la nostra cuina. No sé si és la millor del món, però per a mi ho serà sempre.
Gabriel Bartra és professor de cuina de lIES Escola dHoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com