Capítol IV. Gotes de discòrdia (II)
Si bé científicament encara es discuteix lexistència de lanomenat canvi climàtic planetari, a nivell de carrer sembla força clar que el temps està ben boig. Ignotes contrades del sud de la península van plegant-se sota lavanç duna desertització que progressa cada cop amb més rapidesa. Els primers signes daquest procés els trobarem més enllà de Dènia, on les fèrtils terres que ens han acompanyat des de València es converteixen, pam a pam, primer en durs camps de petits matolls i després en zones semidesèrtiques.
A lenfilar una argumentació franca, us confessaré una evidència: la manca daigua és una cosa real a la tercera província de València. Però també cal reflexionar sobre les necessitats hídriques duna zona on en poc temps shi han plantejat no un sinó dos projectes de transvasaments; per un costat lEbre i per laltra el Xúquer-Vinalopó del qual ja fa un grapat danys que nesperen la finalització. Pagesos i indústries al marge, el creixement urbanístic del triangle conformat per Benidorm, Alacant i Elx sembla no tenir aturador. Avui per avui, els afores dAlacant experimenten un desenvolupament residencial només equiparable al boom dels 60. I és que la legislació urbanística del País Valencià afavoreix lactivitat de constructors i promotors mitjançant lexistència, entre daltres, duna important eina, el Pla dAcció Integrada (PAI). Qualsevol agent urbanitzador empresa promotora o constructora pot presentar davant el respectiu ajuntament un projecte dordenació dun territori concret sense ni tan sols ser propietari dun sol pam de terreny. Si sobté el vistiplau públic, saconseguirà la requalificació de qualsevol tipus de sòl als usos que en el mateix PAI shi especifiquin. En altres paraules, un propietari que ha cultivat un terreny durant tota la vida, en poc temps pot veure com lobliguen a pagar uns elevats costos durbanització i, en casos extrems, com la seva parcel·la es veu desplaçada a laltre extrem del projecte. Daquesta manera lagent urbanitzador té lopció daconseguir sòl residencial i executar els seus projectes immobiliaris amb una rendibilitat més que considerable.
Evidentment aquest poderós recurs urbanístic afavoreix el creixament de les zones més turístiques; en el cas paradigmàtic dAlacant, cap urbanització, per petita que sigui, no es dibuixa sobre un plànol sense el seu respectiu camp de golf, que com tots sabem és precisament la tipologia dactivitat esportiva que participa més activament en lafany destalvi daigua.
Parlant destalviar. Mitjançant la suma de diferents mesures (creació de plantes dessalinitzadores, polítiques destalvi daigua...) el nou govern de lEstat ha demostrat, almenys en el paper, com pot oferir-se, a un cost inferior, més hectòmetres cúbics que els contemplats en lantic PHN. Aquests dies podreu veure el president de la Comunitat Valenciana declinar loferiment de manera obsessiva. El fet més curiós és que a ulls de Camps lúnica solució possible passa pel transvasament de lEbre.
Un veí dAlboraya em comentava que el PHN ha significat per a la societat valenciana una mena de travessa futbolística. Primer no creus massa en lèxit, però a mesura que comproves els resultats comences a pensar que aquell serà el teu dia de glòria. Una cosa semblant ha passat amb el transvasament de lEbre. Potser eren molt pocs els que hi creien a linici de loperació, però a mesura que sintuïa larribada dels reis mags carregats amb un riu nou de trinca, la quantitat dinversionistes que pujaven al carro creixia exponencialment. Resultats finals al marge, el més preocupant és que, malgrat el que sha explicat en aquests breus escrits, el PHN ha estat ben a prop de convertir-se en una realitat.