Opinió

L’IES Cambrils, un agent cultural actiu

De mica en mica, la població de Cambrils comença a estar servida d’actes culturals, programats amb una freqüència cada cop més alta durant tot l’any. Naturalment, moltes persones desitjaríem una activitat encara més frenètica, però és bo girar la mirada cap enrere i adonar-se del salt quantitatiu i qualitatiu assolit els darrers anys en aquest aspecte a Cambrils. A més de l’increment verificat en el nombre d’activitats culturals que s’hi organitzen, penso que actualment s’està aconseguint superar dos vells vicis de la gestió cultural a casa nostra. D’una part, es combat la forta estacionalitat dels actes culturals, abans tan lligada als mesos d’estiu. De totes maneres, aquesta característica sempre existirà, ja que és precisament durant aquesta època quan el municipi multiplica la població flotant, la qual disposa de molt de temps d’oci per ocupar (pel fet de ser turistes). Però també cada vegada més es programa per a la ciutadania, entenent aquesta com la gent que viu a Cambrils, i no sols per als estiuejants. Aquest canvi de punt de vista pel que fa als consumidors dels actes culturals replanteja completament la política de gestió cultural de les institucions organitzadores. Ho constato aquí de forma general, sense voler entrar a analitzar en profunditat les estratègies locals de gestió cultural, on ben segur hi trobaríem molts punts a millorar i, potser, diverses decisions altament criticables.

Sens dubte, l’Ajuntament, així com els seus organismes específicament lligats a la cultura (biblioteca, arxiu i museu) i els partits polítics municipals individualment, han tingut un paper essencial en aquesta nova dinàmica. No s’ha d’oblidar, però, la importància de les activitats organitzades des d’altres entitats i col·lectius: el Centre d’Estudis, la Coral Verge del Camí, la Cooperativa Agrícola i tants altres més. Entre tots ells, hi ha tingut sempre un paper molt destacat l’Institut d’Educació Secundària de Cambrils, malgrat que sovint hagi pogut passar una mica desapercebut. Al llarg del darrer any i mig, l’institut ha celebrat el seu vint-i-cinquè aniversari amb diverses activitats dirigides als alumnes i exalumnes, i a la resta de ciutadans en general. La celebració ha comptat també amb un punt encertat de reflexió i anàlisi retrospectiva i prospectiva alhora, que ha estat plasmat en part en un llibre escrit per l’amic Ignasi Martí. Doncs bé, no deixa de sorprendre la quantitat d’actes organitzats pel centre d’ensenyament al llarg d’aquest temps, sovint oberts al públic general. Cada any s’hi han realitzat conferències i xerrades amb la intervenció d’intel·lectuals i personatges destacats del país. Recentment hi han parlat el sociòleg Salvador Cardús i el meteoròleg Francesc Mauri, i, encara més, l’any vinent està prevista la visita de l’antropòleg Manuel Delgado. També cal assenyalar els diversos actes literaris muntats des del departament de Llengua Espanyola del centre. I encara oblido conscientment molts altres esdeveniments i activitats.

Contemplada amb perspectiva, no hi ha dubte que la labor del centre ha estat importantíssima en la tasca d’apropar el pensament i la reflexió a l’alumnat, però també al conjunt de la població. Per assolir aquestes fites, el personal docent ha hagut de fer esforços a títol quasi individual i voluntari, però també amb el suport de les mares i els pares i els mateixos alumnes, per organitzar la munió d’actes extraescolars que s’hi han dut a terme. Després d’una colla d’anys d’haver finalitzat els estudis en aquest institut, continuo creient que l’IES Cambrils ha de mantenir-se com una plataforma intel·lectual activa i independent, on l’alumnat (el jovent, al cap i a la fi) pugui involucrar-se en activitats de creació, reflexió, participació ciutadana i animació cultural dins la comunitat.


Manel Tarés és físic i historiador