Opinió

Comiat

Després de molts anys d’oblit va ser tota una novetat que un dia l’Ajuntament es decidís a començar les obres de remodelació del Barri Antic.

Les primeres es van fer a la plaça d’Espanya, el carrer de l’Hospital, el carrer de Borràs i el carrer de Gimbernat. Diria que era l’any 1998 principis de 1999. Amb un resultat final prou bonic, si no fos per les rajoles que s’hi van posar i que encara avui els veïns reclamem que es canviïn perquè rellisquen. Repassant els articles, comprovo que la font que hi ha a la plaça es va col·locar el gener-febrer del 2001.

Al gener de 2002, va tocar als carrer de Fàbregas, de Lloberes i del Forn. Els veïns ens ho miràvem amb escepticisme i malgrat la dificultat de treballar en carrers estrets i cases velles sense massa fonaments, l’empresa que va fer els treballs ho va fer molt bé.

Encara avui crec que són els carrers que estan més ben fets.Tothom recorda un gegant que tenien a la colla que ajudava els veïns a entrar i sortir de casa quan els carrers semblaven un barranc amb tot de terra i forats per tot arreu. En aquesta ocasió vam tenir molt de merder per culpa de les caixes de l’electricitat que no es van poder amagar.

Al maig del mateix any, van començar els carrers dels Immolats del Setge i el Baró de Rocafort. El resultat final, també impecable.

Al setembre de l’any 2003, una de grossa. Enderrocant la casa que tenia l’Ajuntament al carrer de l’Hospital, es va esfondrar, per deixadesa de l’empresa, la capelleta de Sant Josep. Quin rebombori. Per sort, es va reconstruir igual com l’original.

Els penúltims, el carrer de les Creus i carrer de Rovira, ja és l’any 2006. Un punyeter desastre. Lents, mal avinguts, la feina mal acabada. Les rajoles les han hagut de repassar més de dues vegades i encara no s’ha acabat, ja que davant la plaça de l’Església avui ja es tornen a moure totes. I sort que la brigada municipal es va passar una colla de mesos repassant-ho tot.

I arribem al 2008. Aquesta última part, que comprèn tots els carrers del barri que quedaven per arreglar, carrer Major, Castlà, Parres, Soldat, Trinquet, Vidal i Barraquer, placeta de la Concepció, carrer de Sant Plàcid, Sant Josep, Foix i passeig d’Albert, l’han fet entre tres empreses diferents i la veritat és que s’han portat molt bé i han fet molta via. Falta rematar alguna cosa, però pràcticament ja està tot enllestit. El pas del temps ens dirà si la feina ha estat ben feta.

I ja és Nadal. Hem estrenat llums i garlandes. S’estan posant jardineres i papereres per tot arreu. A la plaça d’Espanya s’han penjat cistells de flors dels pilars dels porxos. Està quedant un barri impecable i la plaça feia anys que no estava tan guapa. Amb totes, ep he dit totes, les cases arreglades. Segur que enguany els Reis d’Orient la trobaran molt bonica.

Des del primer article fins avui han passat 8 anys. Han estat anys de pols, suors i llàgrimes i encara falta recuperar la muralla. Demano disculpes si he molestat o oblidat algú i espero que els veïns segueixin arreglant les cases com han fet aquests darrers anys, i, si pot ser, amb l’estètica que li pertoca i sense invents estrafolaris. Gràcies a tothom per tenir tanta paciència i creure en el nostre barri.

Bon Nadal, bones festes i una bona passejada pel Barri Antic.