Opinió

Les multinacionals que ens desitgen el millor

 “De la dioxina a l’OGM”, així es presenta el llibre El mundo según Monsanto. La periodista francesa Marie Monique Robin fa un recull d’entrevistes i investigacions de tot el món, amb la finalitat de qüestionar el desenvolupament i els efectes dels aliments transgènics.

Monsanto és l’empresa biotecnològica més gran del món, controla el 90% del mercat mundial de llavors transgèniques, present a quasi 50 països. L’empresa treballa sota la premissa “de desitjar el benestar de la humanitat”, però els resultats apunten en una altra direcció: glisofat i l’hormona de creixement boví.

La soja transgènica té incorporat un gen perquè resisteixi totes els verins, en el seu conreu s’utilitza el glisofat, un verí que mata tot el que esta al sòl, danys col·laterals: desforestació dels boscos i el sembrat proper, contaminació del bestiar i de les aigües subterrànies, desertització del terreny per la impermeabilització del sòl, impedint l’absorció de l’aigua de pluja.

Els transgènics no esborren la fam al món, les llavors transgèniques porten una dependència perquè són estèrils, els pobres estan lligats a comprar llavors a la companyia cada any, cercle viciat, un cop s’ha plantat transgènics, el sòl queda tocat per poder sembrar cultiu biològic. La majoria de la producció dels cereals transgènics són destinats a pinso per al bestiar europeu i xinès.

Les veus d’alarma comencen a saltar, una investigació de la Universitat de Viena apunta que els aliments transgènics poden provocar infertilitat. Encara no es pot saber l’abast dels transgènics a llarg termini. Comencen a sorgir casos de malformacions i malalties en zones productores com l’Argentina, provocades pel contacte indirecte amb els tractaments aplicats a la seva sembra. L’OMS considera que l’ús de transgènics pot causar riscos potencials per a la salut i el desenvolupament humà. Només cinc països permeten el cultiu de transgènics a gran escala: els Estats Units, la Xina, Canadà, el Brasil i l’Argentina.

S’ha demostrat que el moresc transgènic MON810 provoca efectes tòxics a diversos insectes que en teoria no havien de patir, així com cultius propers. França va formalitzar la prohibició del seu cultiu. El març d’enguany, Espanya en va autoritzar la seva producció. Unes 75.000 hectàrees és troben al sud del nostre país.

Podeu veure un vídeo sobre la soja transgènica a http://es.youtube.com/watch?v=HfLjbmRJlSI i un altre sobre El món segons Monsanto a http://es.youtube.com/watch?v=CMleWZXhi6s&feature=related.

Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com