Opinió

Sóc pecador

Marcel Blàzquez

President de l'Associació Cultural Revista Cambrils

Acabo de ser pare i he passat la major part dels vespres de Setmana Santa a casa. A través del diari digital he contemplat com la processó de Setmana Santa segueix creixent en participació, però no em deixa de sobtar aquest desbordament de certa parafernàlia en els vestuari i els guarniments.

Entre les imatges de la processó i alguna pel·lícula bíblica a la tele em submergeixo a pensar al voltant de la meva relació amb l’església. És inevitable reconèixer una vinculació personal: un va ser educat a les aules dels germans religiosos de La Salle, els ‘Hermanos’, i també va fer, junt amb una legió de crios, d’escolanet a la parròquia de Santa Maria, on érem tants que es feien torns setmanals per a la missa matutina de les 8, i ens vam fer un fart d’ajudar a missa, passar safata o llegir lectures. Un, ja d’adolescent i durant uns quants anys, va ser membre del Moviment Cristià de Joves Hora-3, on, com molts altres joves cambrilencs, hi vam trobar amics i vam fer moltes activitats plegats. Em deixo més vincles, però la relació amb l’església ha estat, en definitiva, més o menys constant.

Però recordo, ara, l’església a la qual em vaig apropar més estretament, una església propera, amb ideals de solidaritat, de compromís, de respecte pels altres i també de forta identitat amb el país. Era l’església on hi trobava referents engrescadors en el discurs del bisbe Deig o de Pere Casaldàliga, i molts altres, una església on ens hi podíem sentir lliures, que ens convidava a l’esperit crític i que es fonamentava en la visió més humanista de l’evangeli.

Tot i que sóc conscient que aquesta església segueix vigent, la visió que tinc actualment, una mica allunyada, és que l’església es mostra molt més dogmàtica, molt més intransigent i cada cop més paternalista, on tot està perfectament ordenat i on no hi ha espai per al pensament lliure. Dues notícies durant aquests passats dies em fan plantejar encara més aquest dubte: per una banda la reaparició al capdavant de l’episcopat espanyol del cardenal Rouco Varela, que sembla incorporar episodis del ‘nacionalcatolicismo’, amb un lligam amb el pensament polític més conservador i la defensa impresentable d’un mitjà de comunicació com la COPE. Per una altra banda, també m’ha sorprès la notícia que des del Vaticà es promulgaran set pecats capitals nous. Davant aquesta església que em diu contínuament com he de comportar-me i com he de pensar, prefereixo ser pecador. Perdoneu-me.