Opinió

La fi del batxillerat nocturn, darrera genialitat del tripartit

Aquest govern del senyor Montilla no descansa ni un moment, és una mina, una inesgotable pedrera de fabuloses iniciatives que deixen a les beceroles el més espavilat dels guionistes del Polònia o Versió RAC1. Encara corpresos per uns decrets contra la sequera d’estira-i-arronsa, amb el paper estel·lar del conseller Baltasar, la ciutadania catalana ha rebut la darrera genialitat del tripartit com aigua de maig. En aquest cas, el protagonista és el conseller d’Educació. Doncs bé, l’eficient Ernest Maragall, germà d’aquell inoblidable Pasqual que es va fer famós per dissenyar fabulosos projectes inaplicables o “maragallades”, té la lloable intenció d’estar a l’alçada del seu parent.

Tots som conscients que l’escola pública catalana té una excel·lència que ja ha estat ponderada en un estol d’informes: PISA, OCDE... No existeix el fracàs escolar, els resultats acadèmics són de rècord Guiness, Catalunya és capdavantera en inversions educatives a Europa. Enlluernat, com tants d’altres, per les noves tecnologies, en Maragall considera quelcom tronat mantenir el servei d’un batxillerat nocturn adreçat a persones que treballen i volen acabar llurs estudis. Això d’anar a classe als vespres i compartir l’aula amb companys per escoltar el professor de filosofia o la professora d’anglès és quelcom juràssic.

Ara aquests nois i noies gaudiran d’un magnífic batxillerat on-line, virtual, des de les seves llars. No caldran pràctiques de laboratori, sobraran les inútils preguntes del pesat habitual, s’estalviaran les discussions amb els companys d’aula. Després de treballar una pila d’hores, sovint en una feina gratificant i ben retribuïda, l’alumne agrairà la solitud de l’ordinador i anirà forjant el seu futur clicant un ratolí. Res de compartir apunts, cigarretes, cafès o complicitats amb altres; una de les grans virtuts és foragitar les relacions interpersonals, enutjós peatge de l’era pretecnològica.

L’entusiasme del conseller per les TIC (Tecnologies de la Informació i el Coneixement) és digne d’elogi. Ja fa mesos va sorprendre la parròquia de mestres i professors, gent captiva per mètodes caducs de docència: explicar, llegir, escriure, sortir a la pissarra, resoldre problemes, emprar la memòria. Sense cap problema els va dir que com gosaven exigir atenció i silenci a una colla de xavals de l’ESO que els donaven mil voltes en l’ús de les noves tecnologies. Amb aquestes credencials, la proposta d’acabar amb les classes de batxillerat nocturn és d’una coherència irrefutable.

Per reblar el clau, l’explicació d’eficiència econòmica és definitiva. Aquest obsolet sistema d’impartir classes al vespre implica una gran despesa de llum elèctrica i uns esquifits resultats acadèmics, segons el Departament. Sense cap mena de dubte, davant la crisi econòmica que patim tots plegats, un govern d’esquerres i progressista té l’obligació de vetllar per la despesa pública. Negar-se a satisfer les exigències de quatre obrers que volen tenir professors i classes és una mostra de sensibilitat social hereva dels postulats de Marx i Pablo Iglesias.

Amb tot, encoratjo el conseller a ser més agosarat. Li proposo reconvertir el seu càrrec i la seva Conselleria en Educació On-Line; alhora, el Consell Executiu pot esdevenir en una Generalitat Virtual. Dubto que l’opinió pública notés cap minva d’eficiència i bon govern a Catalunya. Això sí, s’acabaria el filó per a la bona gent del Polònia.