Opinió

Bicentenari de la Guerra del Francès

Enguany es commemora el bicentenari de la invasió napoleònica de Catalunya, un episodi que va iniciar una llarga guerra de cinc anys de durada. Aquest conflicte bèl·lic es coneix per diversos noms: Guerra Napoleònica, del Francès o de la Independència. El motiu d’aquesta columna és posar de nou sobre la taula aquest període tan tumultuós, a penes tractat per la historiografia cambrilenca, malgrat les fortes repercussions que va tindre a la comarca. Els precedents de la guerra cal cercar-los quinze anys abans, amb la Guerra Gran contra França, que va afectar sobretot les comarques del nord, així com en el conflicte contra Anglaterra de finals de segle. Aquest darrer va comportar importants pèrdues econòmiques, per ser el principal mercat d’exportació de Catalunya.

Adherint-se a un acord previ amb el govern espanyol, de caire filofrancès, l’exèrcit de Napoleó va travessar els Pirineus el 9 de febrer de 1808 amb el pretext d’envair Portugal. Les tropes franceses van ser rebudes cordialment per les autoritats locals, malgrat les reticències de la població, ressentida pels conflictes anteriors. Als pocs dies, Barcelona va allotjar les tropes gal·les, que doblaven el nombre d’efectius del destacament militar espanyol. Aleshores, aprofitant l’avinentesa, els francesos, sota el comandament del general Duhesme, van prendre la capital catalana. Al Camp de Tarragona, les tropes franceses van arribar a mitjan abril, mentre que la guerra va esclatar obertament arran dels fets del 2 de maig a Madrid. De mica en mica, diverses ciutats catalanes es van revoltar contra l’invasor. El juny es va constituir a Lleida la Junta Superior de Catalunya, l’òrgan de govern de la resistència, addicta a Ferran VII, que va organitzar l’exèrcit català, mentre Barcelona estava completament a mans dels francesos i els nombrosos contingents italians.

Ja a primers de juny de 1808 els francesos van baixar a Cambrils a demanar bagatges (contribucions per al transport de material militar). Arran de la batalla del Pont de Goi, prop de Valls, primera victòria dels francesos al Camp, el febrer de 1809 més de la meitat de la gent de les viles de la plana va fugir espantada cap a la muntanya. El 26 de febrer les tropes franceses van ocupar Reus i Cambrils, però en van marxar a les poques setmanes. Ara bé, al llarg de la guerra, les poblacions del Camp van ser ocupades intermitentment per un i altre bàndol, sempre exigint aportacions en diner, espècies i soldats. Els dos bàndols no van dubtar d’aplicar una autèntica espoliació de la població, en una tàctica de subsistència sobre el terreny. L’historiador romàntic Bofarull afirma que els francesos van entrar almenys disset vegades a Reus i tantes altres, les tropes i els escamots del bàndol espanyol. Per la seva situació geogràfica, vora la carretera de Tortosa, l’exèrcit napoleònic va visitar la vila de Cambrils diversos camins.

El Camp de Tarragona va ser definitivament pres pels francesos, comandats pel general Suchet, la primavera de 1811: els preparatius per al setge de Tarragona van arribar a Cambrils des de Tortosa l’1 de maig (la divisió d’Habert) i el dia següent ocupaven Reus. La ciutat de Tarragona va haver de patir un terrible setge de dos mesos i va ser brutalment assaltada el 30 de juny. La vila de Mont-roig va ser saquejada el 13 de juny, dia de Corpus, mentre que, a la nit, el destacament va arribar a Cambrils, on van afusellar alguns dels presos que havien fet a Mont-roig.

El 1812 va ser un any d’absoluta misèria. La recruada de la guerra va comportar molta fam i epidèmies a la comarca. Els exèrcits van arrasar totes les existències de gra i aliments i l’agricultura va restar delmada per les accions dels soldats i l’abandonament dels conreus. Tropes dels dos bàndols, o simplement companyies de malfactors, van fer incursions a la comarca per cobrar impostos i proveir-se furtivament de diners i subministraments. Mentrestant, Napoleó havia col·locat el seu germà, Josep Bonaparte, al tron reial de Madrid. Ara bé, la idea de l’emperador sobre el destí de Catalunya era diferent a la de la resta de l’Estat, ja que volia integrar el Principat a l’Imperi francès. L’annexió es va fer efectiva a inicis de 1812, a despit del rei espanyol Josep I. França va enviar al Principat un grup de buròcrates, civils, per tant, per organitzar el país a l’estil francès amb la col·laboració dels afrancesats, els seus partidaris locals (com Pau Torroja, un dels artífexs de la nova administració de factura francesa a Reus). Els afrancesats eren persones afectes a les ideologies progressistes del país veí, que miraven de treure profit de la conjuntura, i al Camp se’ls coneixia com caragirats. Però, els anhels imperialistes de Napoleó es van anar apagant arran dels fracassos que recollia pels diversos fronts europeus.

A partir de l’abril de 1813 els francesos van començar a abandonar Catalunya: el 12 de maig van passar per Cambrils i en van prendre provisions. L’agost de 1813 van dinamitar la ciutat de Tarragona i, finalment, el febrer de 1814, els napoleònics, vençuts a Europa, van abandonar el Principat. Napoleó va abdicar el 8 d’abril, mentre que el nou rei espanyol, Ferran VII, és alliberat. És el començament d’una nova època, la dels dos bàndols que s’enfronten constantment en els diferents conflictes civils que esclataran al país al llarg del segle XIX.

Manel Tarés és físic i historiador