Art vers cuina
Laltre dia vaig llegir, a la publicació gastronòmica Papeles de cocina1, una entrevista a Vicente Todolí, director de la Tate Modern de Londres, que intentava analitzar el significat de la presència de Ferran Adrià a Documenta. La cuina en els darrers anys sha adreçat cap a una línia més conceptual, a lalçada de la resta de disciplines artístiques. El mateix Adrià presenta la cuina com una cosa més propera a les arts escèniques que no pas a les plàstiques. Lart dels fogons com les arts plàstiques, és efímer, lespectador gaudeix duna experiència que comença i acaba (moltes vegades aquest fi és materialitza al veure el compte). Ja ho deia Manuel Vázquez Montalbán, la gastronomia per la seva naturalesa efímera no pot entrar dins un museu cert és que la cuina sha de poder gaudir amb tots els sentits, entaulats en un restaurant on sharmonitzi amb un bon servei i es presenti un maridatge de vi i caves que arrodoneixin la vetllada. Això no es pot copsar en cap suport audiovisual, ni ens ho pot oferir cap realitat virtual, ni cap cibertastet!
Però realment la cuina és art? Jonathan Jones, del diari The Guardian escrivia: els cuiners no són veritables artistes perquè fins i tot la cuina més moderna no pot desagradar la gent més enllà dun cert punt. La cuina no serà art fins que la gent vagi a un restaurant a pensar sobre la mort. La cuina avantguardista intenta presentar un rerefons al plat, buscar un sentit, enllaçar-ho amb una experiència que habitualment convida a provar coses noves, que porta el comensal a experimentar, ampliar el seu registre, les seves combinacions, sabors, etc. Ampliant la seva memòria gustativa i trencant els dics culturals del menjar, prejudicis que ens assetgen a la taula.
Per Vicente Todolí, una gran experiència artística és aquella que ens fa conscients dun equilibri inestable, alguna cosa que ens mou, que fa que ens qüestionem la nostra manera de ser en el món. Sempre és una eina del coneixement. Pel director de la Tate Modern, no té sentit qüestionar-se si la cuina és o no art, més aviat seria necessari preguntar-se si aquella obra maporta alguna cosa o no maporta res. Són decisions individuals. Això, segons Todoli, és perquè la percepció de qualsevol experiència estètica, emocional, és sempre alguna cosa que et fa ser més conscient del teu propi paper com a individu i del teu lloc al món, a lhora que tenriqueix com a ésser humà.
Vull acabar amb una frase de lAlain Ducasse (xef francès): la cuina és una expressió artesanal de lart.
Gabriel Bartra és professor de cuina de lIES Escola dHoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com
Però realment la cuina és art? Jonathan Jones, del diari The Guardian escrivia: els cuiners no són veritables artistes perquè fins i tot la cuina més moderna no pot desagradar la gent més enllà dun cert punt. La cuina no serà art fins que la gent vagi a un restaurant a pensar sobre la mort. La cuina avantguardista intenta presentar un rerefons al plat, buscar un sentit, enllaçar-ho amb una experiència que habitualment convida a provar coses noves, que porta el comensal a experimentar, ampliar el seu registre, les seves combinacions, sabors, etc. Ampliant la seva memòria gustativa i trencant els dics culturals del menjar, prejudicis que ens assetgen a la taula.
Per Vicente Todolí, una gran experiència artística és aquella que ens fa conscients dun equilibri inestable, alguna cosa que ens mou, que fa que ens qüestionem la nostra manera de ser en el món. Sempre és una eina del coneixement. Pel director de la Tate Modern, no té sentit qüestionar-se si la cuina és o no art, més aviat seria necessari preguntar-se si aquella obra maporta alguna cosa o no maporta res. Són decisions individuals. Això, segons Todoli, és perquè la percepció de qualsevol experiència estètica, emocional, és sempre alguna cosa que et fa ser més conscient del teu propi paper com a individu i del teu lloc al món, a lhora que tenriqueix com a ésser humà.
Vull acabar amb una frase de lAlain Ducasse (xef francès): la cuina és una expressió artesanal de lart.
Gabriel Bartra és professor de cuina de lIES Escola dHoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com