Rèquiem per la carn dolla?
En aquesta època de creixent dimmigració i de tanta translació de població és necessari donar un cop dull a la història, poder aprendre com la humanitat sadapta i va evolucionant i alhora enriquint amb tots aquests canvis cíclics que viu el nostre món.
Si parlem de la cuina, un món del qual sescriu molt darrerament però del qual saprofundeix poc, podem dir que tenim la lectura perfecta per a aquest darrers dies destiu. Es tracta dun llibre que es diu Cuinar i menjar a Barcelona (1850-1900). El punt dinici daquesta obra va ser el treball de final de la llicenciatura dHumanitats que va fer Núria Bàguena per la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). Un estudi que va comptar amb 50 pàgines que contenien les bases de la investigació que posteriorment lautora va desenvolupar a fons, fins obtenir el llibre del qual ja podem gaudir a les nostres llibreries.
Durant el segle XIX a Catalunya existeixen un grans canvis en molts àmbits pendents daprofundir i estudiar. El llibre intenta reflexionar i apropar-nos duna manera aproximada a com cuinaven, menjaven o compraven els habitants de Barcelona entre el 1850 i el 1900, una època en què la Ciutat Comtal va patir grans transformacions: crescudes demogràfiques desmesurades que fins i tot van fer triplicar el seu nombre dhabitants, així com un creixement urbanístic molt gran, amb lenrunament de les muralles originals que protegien la vila, la creació del quadriculat Eixample enveja de tantes capitals o lannexió dels pobles a tocar, dibuixant el que avui forma la gran Barcelona cosmopolita.
Núria Bàguena tracta en cada capítol un tema en concret, així doncs parla del mercat, les tendes de comestibles (ultramarins), les novetats de lèpoca, la cuina de cada dia i la cuina de festa major, també tracta de com es menja fora de casa, loferta gastronòmica que va ofertar la ciutat per lExposició Universal o la literatura gastronòmica daquell temps. Trobareu més informació a la webwww.cuinica.com o al book virtual de lautora, www.nuriabaguena.com.
Després de mirar enrere, hauríem de dibuixar el nostre futur a la cuina, analitzar els nostres hàbits diaris, què mengem i on ho fem, quant de temps hi dediquem o si som molt exigents amb els productes que ens posem a lorganisme. Preguntar-nos per exemple com afectaran els transgènics a les nostres vides o si el fast food esborrarà de les nostres taules lescudella i la carn dolla.
Gabriel Bartra és professor de cuina de l'IES Escola d'Hotleria de Cambrils
Si parlem de la cuina, un món del qual sescriu molt darrerament però del qual saprofundeix poc, podem dir que tenim la lectura perfecta per a aquest darrers dies destiu. Es tracta dun llibre que es diu Cuinar i menjar a Barcelona (1850-1900). El punt dinici daquesta obra va ser el treball de final de la llicenciatura dHumanitats que va fer Núria Bàguena per la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). Un estudi que va comptar amb 50 pàgines que contenien les bases de la investigació que posteriorment lautora va desenvolupar a fons, fins obtenir el llibre del qual ja podem gaudir a les nostres llibreries.
Durant el segle XIX a Catalunya existeixen un grans canvis en molts àmbits pendents daprofundir i estudiar. El llibre intenta reflexionar i apropar-nos duna manera aproximada a com cuinaven, menjaven o compraven els habitants de Barcelona entre el 1850 i el 1900, una època en què la Ciutat Comtal va patir grans transformacions: crescudes demogràfiques desmesurades que fins i tot van fer triplicar el seu nombre dhabitants, així com un creixement urbanístic molt gran, amb lenrunament de les muralles originals que protegien la vila, la creació del quadriculat Eixample enveja de tantes capitals o lannexió dels pobles a tocar, dibuixant el que avui forma la gran Barcelona cosmopolita.
Núria Bàguena tracta en cada capítol un tema en concret, així doncs parla del mercat, les tendes de comestibles (ultramarins), les novetats de lèpoca, la cuina de cada dia i la cuina de festa major, també tracta de com es menja fora de casa, loferta gastronòmica que va ofertar la ciutat per lExposició Universal o la literatura gastronòmica daquell temps. Trobareu més informació a la webwww.cuinica.com o al book virtual de lautora, www.nuriabaguena.com.
Després de mirar enrere, hauríem de dibuixar el nostre futur a la cuina, analitzar els nostres hàbits diaris, què mengem i on ho fem, quant de temps hi dediquem o si som molt exigents amb els productes que ens posem a lorganisme. Preguntar-nos per exemple com afectaran els transgènics a les nostres vides o si el fast food esborrarà de les nostres taules lescudella i la carn dolla.
Gabriel Bartra és professor de cuina de l'IES Escola d'Hotleria de Cambrils