Opinió

Jo també

Com la gran i admirada Carme Junyent recentment traspassada, jo també vull morir-me en català

Com la gran i admirada Carme Junyent recentment traspassada, jo també vull morir-me en català. Això és una cosa tan elemental que no hauria de ser ni tan sols qüestionada. Per ningú. Si he nascut en català i la meva llengua és aquesta, perquè no he de tenir dret a ser-hi atès fins el darrer alè de la meva vida?. El mateix plantejament és vàlid per qualsevol persona i qualsevol llengua. Qui negui aquest dret, fa gal·la d'una roïnesa i una misèria humana i mental immenses.

Darrerament hi ha una proliferació del missatge amb la dicotomia: "salut o llengua", quan, qualsevol persona hauria de saber que gairebé sempre  "llengua és salut".

Tothom sap que, en segons quins estadis vitals, la proximitat i la calidesa del cuidador són gairebé tan importants com les cures mateixes. Això només és possible en la llengua pròpia del pacient ja que a més, com més deteriorada està la salut, la persona va reculant cap als seus orígens, entre altres, la llengua.

Per tot això trobo tan esgarrifós el que, per exemple, han fet a les Illes suprimint el requisit del català per poder treballar a la sanitat, o aquí fan, sense cap normativa, molts (mals) professionals sanitaris.