Opinió

Olor, pudor i contaminació

Suposem que es tracta de matèria orgànica i, per tant, requereix un tractament molt especial, però això només és una suposició

En data de 14 d'abril la Revista Cambrils publicava una notícia sobre l'incendi que s'havia produït a la planta de compostatge de Secomsa a Botarell. Aleshores van treballar 19 dotacions per controlar-lo, centrant-se les tasques per protegir els edificis que integraven el material, dividint el material en petites piles i separar les parts que no s'havien encès per evitar que les flames es propaguessin.

Es calculava que hi havia 28.000 metres cúbics de restes afectades. Han passat dies i més dies i almenys a Cambrils i sobretot segons com bufa el vent es continuen sentint els efectes d'un incendi que segons sembla no està apagat. En fortes olors, molta pudor que es filtra inclòs dintre de les cases, no sabem fins a quin punt ni amb quin grau tindrà efecte això sobre la nostra salut, donat que també desconeixem el nivell de contaminació d'aquests.

No dubtem del fet que es tracta d'una situació complexa i difícil de tractar, però segur que en segle XXI hi ha mitjans suficients per fer front amb aquesta situació i suposem des del desconeixement que es podrà apagar el més breu possible.

Però la preocupació neix de la poca informació que trobem als mitjans de comunicació, unit el fet de no saber fins quan pot durar, ni les mesures que s'estan duent a terme per tal d'aconseguir que s'apagui total i absolutament l'esmentat foc. Suposem que es tracta de matèria orgànica i, per tant, requereix un tractament molt especial, però això només és una suposició.

Amb aquest article ens agradaria que des d'alguna administració competent com pot ser Medi Ambient o des de la mateixa empresa, tenint en compte el fet que es tracta d'una empresa mixta, amb una important representació institucional en el seu consell d'administració, ens poguessin dir quelcom al respecte i, sobretot, els possibles efectes que tot el conjunt pot tindre en la salut. I aquí pensem en els mateixos empleats de l'empresa i sense dubte en les persones grans o que tenen una salut més delicada.

Quan es porta tant de temps amb una situació com aquesta és importantíssim que hi hagi una comunicació sòlida amb els ciutadans que la pateixen.

I aquí hi ha sense entrar que com a municipi turístic, a Cambrils necessitem unes platges netes i un aire pur.

A l'espera que ens informin des de l'empresa o l'administració, que és sobretot qui té el deure d’informar i amb l'esperança que es pugui resoldre el més aviat.