Opinió

Com són els habitatges a Cambrils?

A Cambrils hi ha registrats 30.750 habitatges. D’aquests, 12.622 són habitatges principals, és a dir, que són la residència habitual de qui hi viu, i 13.030 són segones residències

Seguint el fil de l’anterior article, on identificava alguns dels motius que afecten el mercat de lloguer immobiliari de Cambrils, faig aquí una presentació de com és l’estructura d’habitatges i com és l’oferta de lloguer.

Com són els habitatges de Cambrils?

Amb unes 35.000 persones empadronades, hi ha registrats 30.750 habitatges. D’aquests, 12.622 són habitatges principals, és a dir, que són la residència habitual de qui hi viu, i 13.030 són segones residències. Els 5.098 restants estan buits, un 16%. Per tant, hi ha una gran part – més de la meitat – dels habitatges de Cambrils que estan buits la majoria de mesos de l’any.

Dels habitatges principals, 9.388 (74%) són de propietat, i 2.275 (18%) de lloguer; i més de la meitat dels habitants empadronats viuen als eixamples i als dos nuclis històrics, la vila i el port. Així, doncs, la majoria de persones empadronades a Cambrils viuen en cases de la seva propietat al voltant dels principals nuclis de la ciutat.

Per què hi ha tants pisos buits?

Actualment, a la ciutat hi ha 55 grans tenidors que tenen 327 habitatges. Entenem per “grans tenidors” aquells propietaris que tenen més de 10 habitatges, principalment entitats bancàries, fons d’inversió, la SAREB, o persones físiques. Del total de pisos, 31 són de persones individuals, 265 d’empreses privades i 31 de l’administració.

D’aquests 327 pisos dels grans tenidors, 244 estan buits, han estat desocupats durant més de dos anys. 74 estan pendents de rehabilitar, 199 estan buits i sense ocupar, 30 no tenen títol habilitant, i de 15 no en sabem l’estat.

Totes aquestes dades estan extretes del mitjà digital El Crític, que compta amb una extensa investigació sobre grans tenidors i pisos buits a Catalunya. Han aconseguit les xifres, però se’ls ha denegat accedir als noms dels grans propietaris i empreses. Malgrat això, és sabut que el fons voltor nord-americà Blackstone és un dels principals gran tenidor de pisos buits a Catalunya, i un dels grans propietaris també de Cambrils. L’estratègia que utilitzen aquestes empreses consisteix precisament a desocupar pisos i mantenir-los buits de forma permanent per tal de facilitar la seva circulació com a actius financers, és a dir, especular amb l’habitatge. Per aquest motiu des de moviments per l’habitatge es pressiona als ajuntaments perquè facin efectiva la taxa de penalització per pisos buits.

Dit això, com són les ofertes de lloguer de pisos a Cambrils?

Hi ha diferents aspectes que influeixen a què el mercat de lloguer sigui com és: el tipus d’oferta, la pressió turística, la planificació urbanística o la distribució de serveis públics, entre d’altres.

Faig una lectura molt per sobre de l’oferta d’habitatges en lloguer al poble, tenint en compte la situació, el preu, el tipus de lloguer que ofereixen i qui l’oferta. He fet una anàlisi i classificació de tots els pisos que he trobat oferts a Cambrils a gener del 2023 als portals immobiliaris Idealista i Fotocasa, que són els dos principals portals de cerca de pis. Bateria de xifres:

A Idealista s’ofereixen de lloguer a Cambrils 56 pisos, a Fotocasa 64 i a Habitaclia 63, la majoria dels pisos estan repetits a totes les plataformes. La mitjana ronda a totes les webs els 800€ al mes, el pis més barat que s’ofereix és a 400€ i el més car en alguns portals supera els 2500€; en general, uns 10,46€ el m2. Segons dades de l’Agència d’Habitatge de Catalunya la mitjana de lloguer a Cambrils el 2021 era de 569,68€ el mes.

Dels 56 pisos que s’ofereixen a Idealista 6 són al Casc Antic, 12 són a La Llosa i Horta de Santa Maria, 15 al Port i 23 al Regueral i Vilafortuny. Només 12 són gestionats per un particular, la resta els gestionen immobiliàries locals o nacionals. Dels 56 només 29 ofereixen lloguer anual o a llarg termini, la meitat. El pis més barat s’ofereix per 575€ al mes i el més car per 1859€. La mitjana estaria a 810€ mensuals.

Dels 64 pisos que ofereix Fotocasa 10 són al Casc Antic, 5 són a La Llosa, 15 són al Port i a Horta de Santa Maria i 34 al Regueral i Vilafortuny. Només 8 són gestionats per un particular. Dels 64 només 30 ofereixen lloguer anual o a llarg termini, menys de la meitat. El pis més barat s’ofereix per 575€ al mes i el més car per 1850€. La mitjana estaria a 890€ mensuals, lleugerament per sobre d’Idealista.

Per acabar, hi ha algunes coses que m’agradaria destacar d’aquesta anàlisi. La meitat dels pisos que s’ofereixen de lloguer a Cambrils a portals webs no van destinats a primeres residències habituals, sinó a lloguers temporals per complementar el lloguer turístic de l’estiu on doblen o tripliquen preus; alguns fins i tot especifiquen que només lloguen durant l’hivern a estudiants i professors. I tot i tenir un apartat específic en algunes webs per lloguers temporals, es publiquen amb la resta.

Estem dient que a Cambrils hi ha moltíssims pisos buits que no entren al mercat de lloguer, però és que a més, dels pocs que hi entren, la meitat no van destinats a que la gent hi visqui tot l’any. Això és un problema en el context actual de crisi d’accés a l’habitatge i, entre d’altres, calen mesures de regulació.

Segons l’Agència d’Habitatge de Catalunya la mitjana de lloguer a Cambrils és de 569€ al mes, però a Idealista només s’ofereixen 7 pisos per sota els 600€ mensuals i a Fotocasa 6, els mateixos, i tots de lloguer temporal. En algunes ofertes especifiquen condicions exagerades pel contracte, com ara pagar d’entrada 4 mesos per fiança i assegurança; pagar per avançat 10 mesos de lloguer, o una “solvència econòmica” i uns informes de vida laboral que molts joves no tenim.

En definitiva, l’oferta de pisos de lloguer de llarga durada a Cambrils és molt escassa, i encara pitjor si ho compares amb la quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat durant 9 mesos de l’any. Cal tenir en compte, a més a més, que sovint hi ha traves per accedir a aquests pisos, els preus dels quals superen la mitjana de la ciutat i fa que siguin inaccessibles per molta gent, sobretot per joves.