Opinió

Llibres i discurs institucional

Els que gaudim dels llibres, i encara més si parlen de Cambrils, hem viscut un any replet de publicacions institucionals, tant llibres pròpiament dits com prospectes de tota mena, tots a iniciativa de l’Ajuntament. Entre el redemunt de fulletons i guies, destaca la “Guia de serveis de Cambrils”, un producte molt estès en moltes localitats que es reparteix periòdicament de franc a tots els veïns. Les guies ciutadanes ordenen, segons una classificació fixada, tots aquells serveis públics que ofereix una ciutat. En aquest sentit, són molt útils per als ciutadans i els visitants, i cal celebrar que se n’hagi elaborat una per a Cambrils. Fullejant aquesta guia m’he adonat de detalls que traeixen les presses amb què la deuen haver fet: diversos errors ortotipogràfics i alguna dada poc contrastada. M’he aturat a les primeres pàgines, on parla dels símbols de Cambrils. M’ha sorprès que hi anomenessin les Cambrillanes com a postres típiques. No estic segur que un producte ideat per a un concurs l’any 2004 pugui considerar-se prou típic... També m’ha cridat l’atenció que l’il·lustre Gimbernat i Arbós (han escrit “Arbos”) fos un filòsof, quan resulta que era cirurgià (han escrit “cirugià”) de fama internacional.

La sisena legislatura democràtica va començar amb l’obra col·lectiva Cambrils: retrat amb paraules, un llibre ben peculiar, mentre que darrerament hem tancat un cicle intens de producció editorial. Em refereixo a la trilogia bibliogràfica publicada per l’Ajuntament i editada per Arola Editors. Aquests tres llibres, amb títols tan sensibles com La mar, la terra, la taula, Espais per a la calma i Una història, una mirada, responen a un tipus de producte editorial destinat a la promoció, pensat per regalar, de gran qualitat visual, però de continguts més aviat pobres. Aquests llibres fan un paper excel·lent de divulgació, però els seus textos i fotografies susciten l’autocomplaença. La trilogia cambrilenca es recrea en els tòpics i manté vells conceptes que potser haurien de ser revisats. Reprodueixen un discurs oficial sobre el nostre territori i no n’exploren les alternatives. Com a productes intel·lectuals que són, contribueixen a la sacralització de la imatge de Cambrils que hem creat interessadament i sembla que vulguin donar el vistiplau a una determinada gestió municipal. En les fotos veig molts elements fràgils i no puc deixar de pensar fins quan perduraran els paisatges, els cultius, les arquitectures, les postals... Es tracta d’una actualització, amb més bon gust, d’aquell opuscle sobre Vilafortuny que va escriure el promotor immobiliari Francesc Curt fa quasi trenta anys? Algú gosarà d’encarregar mai una obra que traci l’evolució del nostre municipi des de sòlids arguments teòrics? Quan es produirà el pas del debat sobre l’essència de la nostra identitat de les files polítiques als rengles intel·lectuals? No hem de perdre de vista que qualsevol qüestió d’aquesta mena fa tremolar tota persona ben posicionada, però cal no oblidar que per a allò que menys hauria de servir un intel·lectual és per acontentar la seva audiència, com deia el pensador palestí Edward Said.

No hi ha dubte que el projecte de la trilogia cambrilenca s’ha deixat en mans de professionals. Malauradament, el procés editorial complet que passa qualsevol llibre no es contempla per als llibres més acadèmics, aquells que s’escriuen des de la reflexió i l’estudi. Em refereixo, sobretot, a les publicacions de la Beca de Recerca. Per estalviar quatre duros, aquests llibres no passen per l’editorial i són enviats directament a la impremta, amb funestes conseqüències en la qualitat final del producte. Aleshores, els seus autors, sovint locals, i els seus lectors no poden gaudir d’un llibre a l’alçada dels que publiquen altres localitats.