Opinió

Oligarques

Potser la diferència més evident entre uns i altres és que els espanyols potser que siguin una mica més discrets i menys xarons

Amb la guerra d'Ucraïna, aquests dies estem sentint parlar més que mai d'aquesta fauna que nomenem els "oligarques" russos. Normalment són ex-alts funcionaris i gent amb molta influència en  els cercles de poder de l'antiga URSS que en el moment de la caiguda d'aquell règim van agafar posicions avantatjoses i es van fer amb el control de les grans empreses que es desnacionalitzaven acaparant fortunes obscenes i literalment incalculables. També s'hi ha infiltrat més d'un salta-taulells agosarat.

Poc parlem dels "oligarques" españols tot i que els tenim molt a prop i els patim cada dia. Normalment són ex-alts funcionaris o gent amb molta influència en els cercles de poder del règim franquista que en el moment de la caiguda d'aquell règim van agafar posicions avantatjoses i es van fer amb el control de les grans empreses que es privatitzaven fent-se amb fortunes immenses. Aquí també s'hi ha infiltrat més d'un salta-taulells agosarat.

Veig que m'han sortit dues definicions pràcticament idèntiques, però és que aquesta gent són iguals. Uns i altres ja manaven i remenaven  en els respectius règims anteriors; amb els russos és més difícil de fer, però amb els d'aquí només cal repassar els noms dels qui hi ha ara a les grans empreses (bancs, energètiques, gran indústria, grans constructores, etc.), als governs o fins i tot a la judicatura o a les forces armades i es veu com són més o menys els mateixos de fa cent anys, hagi manat qui hagi manat a l'estat.

Potser la diferència més evident entre uns i altres és que els espanyols potser que siguin una mica més discrets i menys xarons.

Ah!, i d'oligarques espanyols, potser més nostrats, també en tenim a Catalunya.