Opinió

Turisme de qualitat a la Segona Línia

Un exalcalde de Montbrió sostenia que l’interior del Baix Camp constitueix una segona línia turística de característiques ben diferents a les de l’eix costaner. Aquells pobles, en efecte, han aconseguit mantenir un centre històric atractiu per als practicants del mal anomenat turisme cultural i han sabut endegar projectes turístics de qualitat respectuosos amb l’entorn. És molt qüestionable que el poblat de luxe de Terres Noves, a Mont-roig, hagi estat una inversió integradora, però, en canvi, penso en diversos exemples de projectes sostenibles i integradors a la nostra comarca: rutes turístiques a Mont-roig (així com el destacat esforç per aprofitar la seva vinculació amb l’artista Joan Miró), el balneari de Montbrió, el càmping ecològic de Vinyols, les cases rurals de Riudoms o els establiments turístics de Vandellòs. A banda d’aquestes inversions, els pobles de la comarca han sabut preservar en condicions els seus centres històrics i créixer per la perifèria sense alterar la integritat del conjunt. Riudoms, Montbrió i d’altres viles més interiors conserven l’essència identitària dels seus barris antics: una passejada recomanable us ho confirmarà. Al cap i a la fi, els visitants que s’hi acosten hi troben el valor més estimat d’un centre històric: l’autenticitat.

Amb vergonya cal reconèixer que l’autenticitat s’ha anat degradant inexorablement a Cambrils. Encara actualment, el centre històric de la Vila és força desconegut pels milers de turistes que passen pel municipi. Mentrestant, a recer d’aquest anonimat, el darrer tsunami urbanístic –que ja fa uns quants anys que dura– hi està causant estralls amb total menyspreu per l’entorn. Malgrat que la legislació ofereix mecanismes per potenciar l’immens valor dels centres històrics, no ha existit voluntat ni saviesa política per dur-los a terme. El procés cognitiu d’entendre que qualsevol barri és un conjunt formal únic i solidari no ha estat a l’alçada dels nostres eminents planejadors. Fins i tot, si ens posem sentimentals, es pot afirmar que ha mancat l’amor a les coses del poble en els principals agents de la destrucció del barri. Ha resultat molt decebedor constatar que promotors locals han estat incapaços d’oferir propostes interessants i imaginatives per a la seva rehabilitació.

Hi ha dos indrets afectats amb força pels embats de la ferocitat reconstructora a la Vila: la plaça d’Espanya i el carrer de la Mare de Déu del Camí. Deixant de banda el primer, perquè n’he parlat en d’altres ocasions, vull recordar ara les desavinences arran de la remodelació del darrer carrer. Com si fos per decret llei, algú va gosar establir que el nostre barri antic acabava bruscament a l’alçada del Mercat i, per tant, no s’havia de prosseguir l’empedrat de llambordes fins arribar a l’Ermita. Permeteu-me, doncs, una ironia fàcil: per coherència, proposo substituir les llambordes per asfalt, ja que en pocs mesos aquest carrer substituirà les seves cases antigues per blocs d’habitatges nous de trinca, informals i atapeïts. Aviat serà difícil trobar les imatges de postal que il·lustren tots aquests llibres promocionals que ha posat de moda el nostre ajuntament. De mica en mica, hem assistit a l’enderroc de diverses cases d’aquest carrer, així com dels ravals propers de Sant Plàcid i de Foix. Fa uns dies derruïen Cal Planes i a hores d’ara deu haver desaparegut també Cal Xiulet, un immoble interessant que donava presència a la placeta on s’alçava. A més, aviat veurem a terra la casa d’obra vista davant la Pilarica i, amb molta pena, l’edifici històric de La Cadira, seu de l’antiga societat cultural El Porvenir fins a l’última guerra. Encara podríem esperar un rescat per part dels polítics, però em temo que els preparatius electorals no mouran cap mena de commiseració. Són fets consumats.