Opinió

La nevera

És sabut que som el que mengem. La nostra dieta ens aporta tot el que necessita el nostre organisme per viure. Una dieta rica i variada ens dóna l’equilibri per aconseguir que el nostre cos tingui totes les vitamines, minerals, sucres, proteïnes, aminoàcids, etc. que li cal per a la vida diària.

La nevera és el temple dels nostres aliments, sense ella no podríem conservar tant els aliments frescos, com els productes preelaborats o precuinats que inunden els aparadors i prestatges dels grans magatzems.

L’home sempre ha tingut la necessitat d’emmagatzemar el seu menjar, ja que els aliments, tant els recol·lectats, com els caçats o pescats estan lligats a una estacionalitat i a una vida molt curta per al consum.

L’evolució del concepte de conservar per l’acció del fred ha evolucionat moltíssim. Hem passat de les coves, a les fresqueres, als armaris amb barres de gel, fins a la creació dels frigorífics, però aquí no s’ha acabat l’evolució: congeladors, càmeres que baixen la temperatura en qüestió de minuts, túnels de congelació...

Així doncs, pel que fa l’alimentació, la nevera és l’ànima de la nostra dieta, si algú vingués a casa i ens obrís la nevera, seria com descobrir una part de nosaltres i de la nostra família.

En ella trobaria les evidències de si realment consumim verdura i fruita, cosa tan important per al nostre organisme, o quin tipus de proteïnes posem al cos: varietats de carn, de peix o marisc i si tenim llegums fresques o cuites. També veuria com consumim els làctics, si ho fem per mitjà de llet fresca, si ens decantem més pels iogurts, que afavoreixen la flora intestinal o si triem els saborosos formatges.

Però el nostre frigorífic parlaria també de com ens administrem el temps, el ritme de vida i la inèrcia a la qual aquesta moderna societat ens arrossega, fa que el temps que tenim per invertir en la nostra alimentació i en la cuina sigui cada cop menor. Aquesta mancança de temps ens pot portar a utilitzar menjar semielaborat o llest per menjar. Tot i això, tant en la cuina com en la nostra nevera és necessari una previsió, una planificació, que ens ajuda a ser més assertius a l’hora de comprar i a l’estalvi de temps.

Poder dedicar un espai breu a preparar plats que ens aguantaran uns quants dies, poder tenir brou congelat o un sofregit, ens evitarà després dedicar molt de temps en el dia a dia.

La nostra nevera diu molt del que mengem, del temps que tenim per cuinar i de com ens organitzem... Què passaria si un dia algú mirés la nostra nevera?