Opinió

El feixisme, ni a Cambrils ni enlloc

No podem penjar la bandera LGTBI a l’Ajuntament, fer discursos ben lluïts el 8M, i després normalitzar una formació com aquesta que fa de l’odi bandera

La setmana passada Cambrils va reviure els tràgics fets del 18 d’agost de 2017 succeïts en una de les zones turístiques del municipi. L’Ajuntament de Cambrils però, es va limitar a fer un comunicat de premsa i no va realitzar cap acte oficial al memorial de davant del Club Nàutic. L’any passat l’alcalde accidental va acompanyar l’acte senzill del president de la Generalitat. Enguany seria el segon any sense l’alcaldessa. Us imagineu si això passés a Barcelona? Sis mesos després dels atemptats, al centre cultural es va oferir un debat organitzat pel prestigiós Centre For International Affairs (CIDOB) de Barcelona, on experts com Jordi Moreras i Moussa Bourekba van contextualitzar i debatre les causes dels complexos fets ocorreguts feia uns mesos. Es va parlar de revisar models, de fer autocrítica, de diàleg i d’aquesta convivència intercultural com a repte de les societats modernes actuals. Les primeres files de la sala estaven reservades a les autoritats, gairebé la meitat de la sala: regidors, diputats de la Generalitat, alcaldes... Recordo com el públic que seiem darrera constatàvem com les efusives salutacions entre aquests representants retardava l’inici de l’acte. Donava la sensació que havien quedat per una inauguració qualsevol. Doncs amb el que va passar la setmana passada al memorial cambrilenc, crec que els representants cambrilencs no estaven massa atents a l’acte. Dimarts 18 d’agost a la tarda VOX, formació que no té representació a l’Ajuntament, ni a la Generalitat, partit islamòfob i racista, va gaudir d’autorització per organitzar un acte públic al memorial cambrilenc.

L’Ajuntament havia fet públic un manifest on afirmava “volem que els discursos de les ideologies de l’odi no puguin trobar cap espai ni vulnerabilitat on desenvolupar-se”. Com s’explica doncs que un partit aplaudit pel KKK organitzi un acte en aquest indret? Crec que representa una bufetada a totes les persones, entitats, centres docents, serveis municipals i de totes les administracions, que durant l’any contribueixen a crear una societat més cohesionada i on els discursos d’odi no tinguin lloc. És més greu del que sembla. Al feixisme no se’l menysvalora, a Polònia governen, a Espanya tenen coalicions en governs autònoms i a Cambrils tenen més d’un miler de vots a les generals. L’argument que són un partit més, no és vàlid, lamentablement és un repte de les democràcies actuals. Cal ser valents i prendre mesures per evitar actes esperpèntics com el d’aquesta formació en un lloc tant sensible com aquest. No podem penjar la bandera LGTBI a l’Ajuntament, fer discursos ben lluïts el 8M, i després normalitzar una formació com aquesta que fa de l’odi bandera. A Cambrils ja els acompanya un trist currículum: en repetides ocasions han vingut a rebentar les manifestacions dels Avis x la República i han aparegut amb actituds violentes en altres convocatòries al carrer. Ocupar un càrrec polític no és només fer de representant i la pagueta, sinó prendre decisions valentes. I fer front al feixisme és una d’aquestes.