Opinió

L’obesitat i el sobrepès: epidèmia!

segons les societats científiques implicades en una dècada la influència de l’obesitat serà superior als efectes del tabac

El sobrepès i l’obesitat continuen sent un greu problema de salut a la població mundial tot i els esforços de les comunitats mèdiques i dels Dietistes - Nutricionistes. Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) 2,8 milions d’adults moren cada any per causes relacionades amb l’obesitat.
Informes de la SEEDO (Sociedad Española para el estudio de la Obesidad) diuen que al nostre país, el 22,9% de la població adulta pateix obesitat, és a dir 1 de cada 4 persones. L’obesitat és la segona causa prevenible de desenvolupament de càncer després del consum de tabac. A més a més, un IMC (índex de massa corporal) elevat, és un important factor de risc de malalties no transmissibles com: malalties cardiovasculars, diabetis, trastorns de l’aparell locomotor, alguns tipus de càncer.
Un alt percentatge dels nens i nenes que presenten obesitat infantil, també pateixen dificultats respiratòries, major risc de fractures, hipertensió arterial, resistència a la insulina i efectes psicològics. A la llarga es relaciona amb discapacitats a l’edat adulta i amb la mort prematura.

Els números parlen per si sols i els especialistes donem la veu d’alarma a la població general. Siguem conscients de que l’excés de pes està implicat en patologies i morts prematures que es podrien evitar amb hàbits de vida saludables. Consulta amb especialistes en Nutrició i Dietètica, amb titulació reglada. Els efectes de la comorbilitat són manifestos i urgeix frenar l’epidèmia del segle XXI, ja que, segons les societats científiques implicades en una dècada la influència de l’obesitat serà superior als efectes del tabac.