Opinió

La sal a la nostra alimentació

D’acord amb l’ AESAN (Agencia Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) el consum mig de sal a la nostra població és de 9,9g al dia, així doncs més d’un 80% de la població consumeix quasi el doble de sal de la recomanada

La sal, aquest ingredient bàsic i d’ús comú a la nostra societat que s’ha considerat durant anys un tresor gastrònomic que no podia faltar a la nostra taula. Científicament coneguda com a clorur sòdic, fa temps es va conèixer que és essencial per als éssers vius. L’any 1684 el químic Robert Boyle, va ser el primer científic en definir el gust salat en alguns dels nostres fluids corporals com la sang, la suor i les llàgrimes, anys desprès es va conèixer que el sodi és un nutrient necessari per a que les nostres cèl·lules es mantinguin estables. Però també es va descobrir que per a mantindre aquestes funcions, les quantitats requerides d’aquest element eren molt petites i es podien cobrir perfectament amb els aliments de la nostra alimentació.

Què en diuen els experts sobre el consum de sal?

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana reduir la ingesta de sal fins a un màxim de 5 g al dia. D’acord amb l’ AESAN (Agencia Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) el consum mig de sal a la nostra població és de 9,9g al dia, així doncs més d’un 80% de la població consumeix quasi el doble de sal de la recomanada. Fins al 75% d’aquest excés es troba de forma amagada als aliments manufacturats com embotits, formatges, pa i plats preparats.
Hi ha un gran número d’evidències científiques que relacionen l’alt consum de sodi amb la hipertensió i en conseqüència, un augment del risc per a desenvolupar una malaltia cardiovascular. Segons l'OMS i el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i altres organitzacions com la AESAN, la hipertensió és el factor de risc més important per al desenvolupament de malalties cardiovasculars. Al nostre país moren cada any més de 125.000 persones per aquestes malalties. Aquestes organitzacions conclouen que una reducció del consum d’aliments manufacturats que contenen sal, i una reducció del consum de sal de taula, poden reduir significativament el risc d’hipertensió i en conseqüència, reducció del risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular.