Opinió

Menjar sa, menjar millor

els estudis que s’han dut a terme els darrers anys a la nostra població indiquen que les persones seguim reduint la nostra qualitat de vida a través de males pràctiques de nutrició

Segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut) la nutrició és la ingesta d’aliments en relació a les necessitats dietètiques del nostre organisme. Una nutrició ha d’estar constituïda per una dieta suficient i equilibrada combinada amb exercici físic regular.

En infinites ocasions els estudis científics han demostrat que aquells individus que s’adhereixen a una alimentació saludable, tenen un menor risc de patir malalties com la diabetis tipus II, malalties cardiovasculars, entre d’altres. En els nostres temps, amb les xarxes socials, als anuncis de televisió...etc existeix un excés d'informació respecte a temes de nutrició i salut on també es filtren falsos mites, creences i hàbits instaurats culturalment que no sabem detectar com a poc saludables i que posen en risc la nostra salut.
Tot i que molts creiem saber què fer per menjar sa, els estudis que s’han dut a terme els darrers anys a la nostra població indiquen que les persones seguim reduint la nostra qualitat de vida a través de males pràctiques de nutrició. L’any 2010, la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) va declarar la dieta Mediterrània Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. I la OMS va catalogar aquesta dieta com a protectora davant l’aparició de malalties tals com: malalties cardiovasculars i diferents comorbiditats esmentades anteriorment.

Els aliments que no poden faltar

1) Verdures i Hortalisses
Per augmentar el consum de verdures acompanya els teus plats principal sempre amb verdures al forn, a la planxa, en forma d’amanida, de puré o saltejades. Amaneix-les amb oli d’oliva i espècies.

2) Les fruites
Per augmentar el consum de fruites les pots prendre en qualsevol àpat, a mig matí, per berenar, com a postres, o dins de l’amanida. El suc, tot i que sigui natural, mai és substitutiu de la peça de fruita.

3) Les llegums
Les llegums poden ser tant complertes en proteïnes com algunes carns, però tot i els beneficis demostrats en diversos estudis, són les grans oblidades a la nostra dieta. Contenen fibra, vitamines, minerals, hidrats de carboni i proteïnes. Per augmentar el seu consum pots afegir-les a les teves amanides, cuinar-les en forma de guisats, sopes, potatges, patés o humus.

4) La fruita seca
Al igual que amb les llegums, molta gent creu que les fruites seques són aliments que ens engreixen, i per aquesta raó els intenten evitar, gran error! Aquest grup d’aliments atipen i no se'ls relaciona amb un augment del pes corporal. El seu consum es relaciona amb una bona salut en infinitat d’estudis. Per augmentar el seu consum, els podem consumir en tots els àpats: en amanides, afegir-los com a toppings en purés o cremes de verdures.

I recorda...

Amaneix els teus àpats amb oli d’oliva verge, substitueix la sal per les espècies que més t’agradin, i millora així la palatabilitat dels aliments. Planifica els teus menús i la teva compra setmanal, podràs garantir la presència de tots aquests aliments que hem esmentat, tant en els teus àpats com en els de la teva família.