Opinió

La quimioteràpia al càncer de mama

Noves eines de diagnòstic permetrien que al voltant del 70 % de les dones amb càncer de mama en estat inicial, podrien saltar-se la quimioteràpia de forma segura un cop que s'hagin sotmès a la cirurgia

Mireia Labrador i Jorge Pérez

Mireia Labrador Isern, Doctora en Genètica i Jorge Pérez-Valle, Doctor en Biotecnologia

El càncer segueix constituint una de les principals causes de mortalitat, amb aproximadament 14 milions de casos nous al món cada any. Les estimacions poblacionals indiquen que aquest nombre pot augmentar en un 70% en les dècades vinents, aconseguint els 24 milions aproximadament l'any 2035. Afortunadament, la ciència està avançant a un gran ritme, i cada dia apareixen noves eines de diagnòstic i nous tractaments que ens permeten fer front, d'una forma cada cop més eficaç, a aquesta agressiva malaltia.

Un dels tumors més freqüents a escala mundial, especialment entre les dones, és el càncer de mama. Aquest tipus de càncer s'origina quan les cèl·lules saludables de la mama comencen a canviar i proliferar sense control, i formen una massa o un conglomerat de cèl·lules que es denomina tumor, i que pot ser cancerós o benigne. Els tumors cancerosos o malignes són els que poden créixer i propagar-se a altres parts del cos, mentre que els benignes, tot i que poden créixer, no es propaguen.

El principal tractament que recomanen els metges per fer front a un càncer de mama invasiu és la cirurgia per tal d'eliminar el tumor. Encara que l'objectiu d'aquestes operacions és extirpar tot el càncer visible, sempre existeix la probabilitat que quedi alguna petita proporció de cèl·lules canceroses indetectables, que poden fer que el tumor torni a créixer amb el temps. Per aquesta raó, després de la cirurgia es fa una teràpia que pot incloure diferents tractaments que normalment inclouen combinacions de quimioteràpia i tractaments hormonals (en el cas que el tumor sigui sensible a les hormones).

un grup d'oncòlegs experts en càncer de mama de l'hospital "Memorial Sloan Kettering Cancer Center" de Nova York han desenvolupat recentment un nou mètode de diagnòstic que estima el risc de recaiguda, i permet predir si un pacient obtindrà beneficis d'un tractament de quimioteràpia o no

La quimioteràpia consisteix en l'ús d'un combinat de fàrmacs per destruir les cèl·lules canceroses, posant fi a la seva capacitat per créixer i dividir-se. Normalment aquests fàrmacs s'administren per via intravenosa per tal que pugui arribar a les cèl·lules canceroses de qualsevol part del cos. El problema principal d'aquest tipus de tractaments és que els fàrmacs encara no són suficientment selectius, i ataquen pràcticament per igual a les cèl·lules sanes que a les tumorals. Aquesta manca de selectivitat origina nombrosos efectes secundaris com ara la caiguda del cabell, nàusees i vòmits, diarrees, pèrdua de gana i canvis en el pes, un augment de la probabilitat de patir infeccions i un cansament generalitzat. Tots aquests efectes poden afectar molt a la qualitat de vida del malalt, impossibilitant-li dur a terme una vida normal.

Afortunadament, un grup d'oncòlegs experts en càncer de mama de l'hospital "Memorial Sloan Kettering Cancer Center" de Nova York han desenvolupat recentment un nou mètode de diagnòstic que estima el risc de recaiguda, i permet predir si un pacient obtindrà beneficis d'un tractament de quimioteràpia o no. Aquesta prova, denominada "Oncotype DX" està basada en l'anàlisi dels nivells d'expressió de 21 gens relacionats amb el càncer de mama. La prova assigna una puntuació de 0 a 100 a les pacients de càncer de mama en funció de com s'expressen aquests gens a les seves cèl·lules tumorals, i en tots aquells casos en què aquesta puntuació sigui més baixa de 10, s'ha demostrat, amb total confiança, que la quimioteràpia no és necessària per a prevenir la recurrència del càncer.

Fent servir aquesta nova eina, s'estima que al voltant del 70 % de les dones amb càncer de mama en estat inicial, podrien saltar-se la quimioteràpia de forma segura un cop que s'hagin sotmès a la cirurgia per tal d'extraure el tumor, millorant en gran mesura la seva qualitat de vida durant les etapes de recuperació.