Opinió

A favor de la ràtio 20 i en contra del tancament de línies de P3 a l'escola pública

Justament al meu fill el vaig preinscriure a l'Escola Joan Ardèvol perquè el seu projecte educatiu em sembla l'adequat i a més es troba a pocs metres de la casa de la meva mare

El meu nom és Alícia i sóc la mare d'un futur alumne de P3 del municipi de Cambrils. Crec en l'educació pública, des de sempre hi he confiat i n'estic convençuda dels seus beneficis. M'agrada el sistema educatiu de què ens hem dotat, i penso que la integració social i la globalització representen dos pilars fonamentals de la nostra societat actual. De fet, tots els tabús que patim els adults, afortunadament els més petits no els pateixen, i és per això mateix que potser tenim molt d'aprendre d'ells.

Justament al meu fill el vaig preinscriure a l'Escola Joan Ardèvol perquè el seu projecte educatiu em sembla l'adequat i a més es troba a pocs metres de la casa de la meva mare. Ja sabeu..., els pares que per sort treballem necessitem de l'ajuda dels avis, sigui com sigui. Doncs bé, un dia parlant amb pares d'altres futurs alumnes me n'assabento que es tancarà una de les línies de P3 d'aquesta mateixa escola en qüestió (per sort, una altra línia de P3 de l'Escola Marinada sembla que finalment no es perdrà). Ara sí començo a preocupar-me! No ho entenc. Per què hem de perdre un dret adquirit?

A sobre, en el meu cas concret, quan es fa el desempat d'alumnes que tenen una mateixa puntuació el meu fill queda situat un dels últims. Què vol dir això? La veritat és que aquesta situació m'ha creat molta incertesa i no puc evitar pensar que si no s'hagués tancat aquesta línia de què parlem el meu fill ja hi estaria dins. Ara doncs només em queda esperar fins el dia 12 de juny per veure si finalment l'acceptaran o no i analitzar la segona opció (on, per cert, també m'han dit que segurament no hi haurà més places). Evidentment, el desdoblament de grup (una de les solucions que ofereix el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya) em sembla una solució obsoleta; què passarà amb certes activitats on haurà d'actuar el professional docent?, aquest haurà de venir dues vegades, o treballarà només amb un grup molt nombrós d'alumnes?

No sóc mestra, però gràcies a la meva feina participo al programa d'Escoles Verdes de Catalunya, i em sorprèn la massificació d'alumnes en segons quina escola. Això em fa pensar si haurem de retornar a la ràtio que es tenia als anys 70, quan en el meu cas particular superàvem la trentena d'escolars en la ja desapareguda EGB.

La meva conclusió és que estem obligats pel propi benefici de tots plegats a defensar una ràtio de 20 alumnes i posicionar-nos en contra del tancament de línies de P3 a l'Escola Pública de Cambrils i de qualsevol altre municipi. No demano que es creï una línia més, simplement recuperar el que ja teníem i sembla que ara podem perdre.