Opinió

Alguns consells alimentaris

En el receptari i la forma d'alimentar-se tradicional, cal tenir en compte aspectes com els següents:

  • Cal beure vi de forma moderada en els àpats, especialment amb les carns, els peixos i els aliments greixosos; no només és un plaer, sinó una penyora de bona digestió.

  • L'aigua de font i de pou és molt bona per beure, però es diu que no va bé per a alguns aliments com els caragols, les freixures, el fetge de porc, el pop i el peix blau. L'aigua també és incompatible, en general, amb algunes fruites com els melons, els albercocs i d'altres.

  • El vinagre calent pot fer mal de ventre; és una de les raons per les quals els escabetxos es mengen freds.

  • La llet no és combinable amb productes àcids com la taronja i les nespres. En canvi, un bon got de llet freda amb sucre i posar-hi un suc d'una llimona és deliciós. És el iogurt casolà.

  • La fruita seca, coneguda com a postres de músic, amb moderació, constitueixen unes postres excel·lents, que ajuden a la digestió. En aquest cas és recomanable beure un vi dolç, sec o ranci. Mai aigua, perquè aquest líquid fa augmentar el volum, infla els aliments secs. Tampoc s'aconsella beure aigua amb les “migas” o les “gachas”, plats molt tradicionals a fora de Catalunya.

  • Tradicionalment de nit no es mengen ni guisats, ni estofats, ni arrossos a la cassola o paelles. Tampoc és convenient menjar ceba crua de nit.

  • Al nostre país no es posa vinagre al tomàquet.

  • No és recomanable barrejar vi negre i vi blanc per aconseguir-ne de rosat. L'un pot espatllar l'altre. Mai el millora.

  • És de gran saviesa el consum de verdures i llegums bullits i amanits amb oli d'oliva. Però és recomanable combinar-los amb dos o més ingredients: patata i bajoca, bròquil i fesols, col i patata, cigrons amb penques de bleda, etcètera.

El millor, per damunt de tot, és que amb molts o pocs ingredients, tant els dies de cada dia com els de festa, si se sap utilitzar tot allò que ens dóna la mar, el camp, l'hort, el corral, el bosc, el cel i la muntanya, la cuina d'aquest país és saludable, de gust senzill, no picant, que usa amb moderació tant les herbes com les espècies. En general no és una cuina pesada. No és com diu Don Quixot de la Manxa: “Para personas de ancho apetito”, referint-se a alguns plats.

Diu Josep Pla: “Tenim una cuina d'imaginació, tradicional, provada fa molts segles i molt ben construïda”.