Opinió

DEP Llibertat d’expressió

Si fa dos mesos us deia que s’havia perdut el respecte, ara ja us puc dir que definitivament la llibertat d’expressió ha mort. En aquestes darreres setmanes hem tornat al passat a passos agigantats. Ja no som una societat moderna, hem d’anar amb peus de plom amb el que diem o fem, ja no podem expressar una opinió sobre una institució o una persona pública perquè si t’enganxen et poden portar a la presó.

Benvinguts a una etapa fosca, no diré a quina em recorda, on ja no pots vestir el que et dona la gana o escriure què penses a les xarxes socials perquè et poden jutjar i crucificar. I d’exemples n’hi ha molts. Ara resulta que si portes un jersei groc directament ets independentista, com li va passar a una concursant d’Operación Triunfo. Resulta que la noia surt de l’acadèmia, li fan una recepció a l’ajuntament del seu poble i vesteix aquesta peça en un acte on l’alcalde porta un llaç groc a la jaqueta. Aquell dia Twitter anava carregat de comentaris en contra l’Aitana, que nomes té 18 anys, criticant-la per ser independentista (i en cap moment li van preguntar si era ni ella s’hi va manifestar a favor). Que si ho és cap problema perquè pot expressar el que vulgui, però algú va pensar que simplement portava un jersei d’un color que està de moda i que es pot comprar en una botiga com Zara? La resposta és evident: no.

Un altre cas que ha passat aquest mes. Si l’art és sinòmim de llibertat d’expressió, perquè Arco retira una exposició de Santiago Sierra sobre el presos polítics? O perquè condemnen a unes persones que no volen la monàrquia? Volem ser un país modern, però a l’hora de la veritat ens fa por treure a la llum pública tota la merda (amb perdó) que hi ha. Tenim unes persones engarjolades que no han matat, ni maltractat, ni robat diners però la justícia tan ràpida que tenim (per algunes coses) va decidir que havien d’estar tancats per la seva ideologia, però mentre l’Urdangarín i alguns personatges del PP, que s’ha demostrat que són uns lladres, es passegen la mar de tranquils per tot arreu amb el cap ben alt.

Després hi ha el cas dels jubilats que aquestes setmanes es manifesten per la pensió penosa que tenen. Llibertat? Sí, però els que han de solucionar aquest problema no se’ls escolten. Els màxims responsables ja estan contents amb els seus sous vitalicis i “xupant del bote” d’on puguin mentre els ciutadans treballem més hores que un burro per poder tenir un futur millor. Algú veu normal que a una persona que ha treballat durant més de 40 anys li pugin la pensió menys d’un euro? I que la resposta del president del Gobierno sigui que hem d’estalviar per “complementar” la pensió? Si això és normal, que algú m’ho expliqui.