Opinió

Pintamones

Amb la idea que saber utilitzar un programari informàtic determinat ja et permet “dissenyar” hem oblidat la complexitat que cal afrontar per elaborar una bona comunicació visual

Marcel Blàzquez

President de l'Associació Cultural Revista Cambrils

No són bons moments pel disseny, i és que a la situació econòmica precària, ja per sí de manera general, cal afegir en el sector del disseny l’intrusisme laboral

Un impressor emprenyat amb un dissenyador que li discutia la qual itat d’una  feina es va referir a ell com a un “pintamones que et penses que saps de tot”. Evidentment no van tornar a treballar junts.

De pintamones cada any se’n graduen un fotimer a tot Catalunya, entre cicles formatius de grau superior, estudis superiors de disseny i graus universitaris de disseny, i només en l’especialitat de disseny gràfic. Surten bons professionals, alguns d’ells formats a Tarragona, que es trobaran algun impressor, client o superior amb qui hauran de tenir més d’una conversa desagraïda. Bé, com amb qualsevol feina, suposo.

Els dissenyadors, però, tenen un afegit arriscat a la seva feina, i és el fet de produir treballs exposats al públic. Això fa que siguin molts els condicionants i els elements a tenir en compte per arribar a finals, més o menys, exitosos. No són bons moments pel disseny, i és que a la situació econòmica precària, ja per sí de manera general, cal afegir en el sector del disseny l’intrusisme laboral.

Amb la idea que saber utilitzar un programari informàtic determinat ja et permet “dissenyar” hem oblidat la complexitat que cal afrontar per elaborar una bona comunicació visual, per ser un bon dissenyador o dissenyadora, o si voleu, un bon pintamones.
El perfil formatiu del disseny no és simple, se situa transversalment en àrees de les humanitats, de les arts o de la ciència i la tecnologia. Un dissenyador ha de conèixer el medi, els procediments industrials, l’entorn d’influència, les metodologies, estudiar el públic, conèixer els referents, fer-se seu l’encàrrec del client. I finalment comunicar visualment d’una manera correcta, exactament igual que agraïm una bona comunicació oral o una bona comunicació escrita.

Si no acceptem faltes d’ortografia, ni discursos incoherents, tampoc hauríem de complaure’ns amb dissenys incorrectes, i, lamentablement, cada cop rebem més propostes a les nostres bústies, en paper o digitalment, algunes enviades des d’ens públics que no s’han molestat en demanar els serveis d’un bon disseny.

Si ho fessin, estic convençut que hi sortiríem guanyant tots.