Opinió

Les herbes aromàtiques

Les herbes aromàtiques les podem classificar com a vegetals que s'utilitzen en la preparació de menjars i begudes amb la finalitat de realçar-ne el gust. Farem una relació d'algunes de conegudes i les seves prioritats:

Orenga: El seu ús culinari consisteix a aromatitzar estofats, amanides i salses. És indispensable per a les pizzes i per a molts plats de la cuina italiana. Cal, sobretot, no barrejar mai l'orenga i el marduix (“majorana”).

Marduix: Dóna aroma a guisats, estofats i carn de porc. A l'Empordà, La Selva i el Gironès és indispensable a les faves estofades. Posar 200g de marduix a 1/2 kg de llard sense sal en forma de pomada calma el dolor reumàtic.

Farigola: És una de les més conegudes i emprades. S'utilitza en tota classe de guisats i adobs. Conté olis essencials; per això s'usa en la fabricació de perfums i sabons. La sopa de farigola –com la d'all– és una de les més antigues, senzilles, tonificants, gustoses i barates que es poden fer. El més car d'aquestes sopes és l'energia per coure-les.

Romaní: Una altra de les conegudes. Les seves fulles s'utilitzen per fer mengívols i digestius els rostits, sobretot el senglar, la llebre, el conill de bosc, que s'aromatitzen amb romaní, all i vi negre. Es recomana no barrejar mai romaní i farigola. S'espatllen mútuament.

Alfàbrega: És excel·lent per aromatitzar el vinagre i l'oli d'oliva, per amanir tomàquets, pebrots, ous durs, llegums, verdures, coques en recapte i pizzes. Cal tallar-la amb les mans.

Mentes: N'hi ha de diverses espècies. La menta és tònica, estimulant i aromàtica. Posseeix una essència –el mentol– que minva la sensació de dolor. Es pot prendre com a tisana i forma part de licors com el Pipermint. L'herba bona o herba sana té les mateixes propietats, però s'utilitza en la cuina per a fer molts guisats: sopa de menta, faves estofades a la catalana, etcètera, i en el te de menta –te verd que, un cop escalfat, s'afegeix un manat d'herba bona acabada de collir i molt de sucre–. Es pren en forma de tisana i com a remei contra els cucs intestinals. També es fa servir per espantar les puces i els mosquits si es frega pels braços i les cames. Si en el jaç d'un gos o un gat s'hi posen unes branques d'herba bona o de menta, no tindran puces.