Opinió

Ràdio Cambrils

Al segle XXI és un endarreriment muntar una ràdio analògica que se senti amb dificultat fins al límit de Cambrils a Salou per la qual cal engegar un tediós procediment burocràtic de permisos amb la Generalitat durant anys

La ràdio ha estat la meva vida, des que als 14 anys vaig crear la meva primera ràdio reconvertint uns walki-talkies de joguina. Vaig descobrir la màgia de poder escoltar les meves cintes de casset gravades des de qualsevol punt del meu poble. Als 16 anys vaig entrar d'aprenent a una emissora local d'aficionats en la qual em deixaven fer tots els "invents" que volgués. Als 20 anys, vaig crear la meva primera empresa, una emissora de ràdio local. Als 24 anys vaig muntar una segona empresa que es dedicava a crear i equipar emissores de ràdio a col·legis; poc temps després les instal·làvem a pobles i vam acabar treballant per a totes les emissores del país amb més de 400 clients de tot tipus i condició en l'actualitat.

Visc a Cambrils per Ràdio Cambrils, ja que aquí vaig conèixer l'amor de la meva vida i mare dels meus fills. És a dir, les tres persones més importants de la meva vida adulta les dec a aquella emissora.

El dia que es va tancar Ràdio Cambrils em va fer pena, tanta que em vaig presentar a l'OAC per oferir-me a mantenir-la oberta sufragant les despeses necessàries convertint-la en una escola de ràdio on joves poguessin aprendre l'ofici adaptat al segle XXI i servís de banc de proves per a les tecnologies que desenvolupem a l'empresa. Vaig ser rebut pel cap de gabinet d'alcaldia que no estava per la labor de rebre indicacions de ningú.

A les passades eleccions, alguns partits inclòs el que va guanyar, portaven en el seu programa la reobertura de Ràdio Cambrils FM com a promesa-projecte electoral.

Abans de seguir amb aquest escrit m'agradaria plantejar al lector algunes preguntes:

Quantes persones viuen a casa teva?

Quants aparells de ràdio FM tens a casa?

A quants toquen per persona?

Quants telèfons mòbils que reprodueixin àudio tens a casa?

I tablets? i Ordinadors?

A quants toquen per persona?

 

Al cotxe, quina emissora de ràdio escoltes normalment i per què? T'ho diré jo, bàsicament perquè se sent al llarg de tot el recorregut que fas normalment. Si hi hagués una emissora de ràdio FM a Cambrils te'n recordaries de tornar a sintonitzar cada vegada que estiguessis dins de l'àrea d'influència de Cambrils?

Com segurament hauràs pogut veure, el model radiofònic dels 80-90 ha quedat totalment desfasat a nivell general. L'any 2018 invertir diners públics en un poble endeutat com Cambrils per crear una ràdio analògica de cobertura local no té cap sentit si la seva finalitat última és "informar", ja que hi ha mitjans molt més eficaços i eficients per fer-ho sense fer una inversió d'aquesta magnitud.

Però no tot són males notícies per als amants de la ràdio, l'àudio segueix sent un mitjà eficaç per comunicar, la ràdio està mutant. De fet avui muntar una emissora de ràdio és molt més senzill i barat que ara fa 30 anys. És tan senzill que no cal demanar permís a cap govern per poder fer-ho ja que el que els governs regulen és l'espectre de la FM, que és local i poc eficient. Al segle XXI és un endarreriment muntar una ràdio analògica que se senti amb dificultat fins al límit de Cambrils a Salou per la qual cal engegar un tediós procediment burocràtic de permisos amb la Generalitat durant anys. La realitat actual ens diu que en menys de 24 hores es pot crear una emissora digital de cobertura global sense demanar permís a ningú.

Hi ha models de ràdio que estan funcionant molt bé, emissores temàtiques, podcast, ràdios educatives, i sobretot tallers-escoles de ràdio on s'aprèn el medi i el que aquest comporta a nivell tant tècnic com periodístic. El que ja no funciona és un model de ràdio pública amb la finalitat de donar sabó al govern de torn en una manera unidireccional a través de la FM .

El més sensat, si es vol donar sortida a Ràdio Cambrils, des del punt de vista expert, és que cal reconvertir l'emissora en una escola de ràdio on els joves als quals els agrada el medi o volen ampliar coneixements puguin fer-ho seguint la seva passió per la qual cosa m'atreveixo a dir, no calen polítics tutelant.