Opinió

Més sobre bolets

Ja som a la tardor, l’estació de les bones olors, com l’anomena el Dr. Castrovielo. Els catalans la venerem perquè és pròdig en bolets i caça. El bosc ens ofereix una collita que no ha costat ni un esforç, ni una suada per part de l’home. Menjar bolets representa un esglaó de la cultura gastronòmica d’un país. No trobarem mai en els costums d’un país de nivell baix que mengin bolets.
Es poden menjar bolets, però, alerta! No tots són bons. Els casos d’emmetzinament i de mort per haver menjat bolets ens ha dut a la conclusió: el bolet que no coneguis, deixa’l.
Entre la gent de pagès no hi ha gaires casos d’intoxicació degut al coneixement de les espècies, més aviat es donen entre la gent de la ciutat, per la manca d’experiència i de sentit comú. Si anem pel bosc i trobem un bolet ens fa gràcia, collim-lo, i quan trobem un entès, si és de la comarca, millor, preguntem-li si és bo aquell bolet o no ho és, i ja ho sabrem per una altra vegada. Sovint es deixen bolets per desconeixement, que són de bona qualitat.
Tots els bolets tenen una època determinada per a sortir, i tot l’any en surten. Hi ha bolets més bons que altres, com totes les coses d’aquest món. Però, és curiós assenyalar que, així com hi ha –o hi havia– més de 2.000 espècies catalogades, tan sols 200 valen la pena menjar. La majoria són massa petites, coratjoses, amargues, tòxiques, etc. La gent només en coneix un 6% del catàleg establert pels naturalistes, i d’aquesta quantitat se’n consumeix un 50%. I encara, generalment parlant, hi hauria molt a dir.
En gastronomia i restauració, els bolets comestibles es cataloguen de: bons, molt bons i excel·lents. Els excel·lents són: la tòfona, el rovell d’ou o ou de reig, el siureny o cep i la múrgola o rabassola. Els molt bons: rovelló i pinatell, el rossinyol, la mucosa o llanega, els carlets blancs, vermells o grocs. I els bons: el fredolic, cama-sec, pota de rata i de perdiu, pebrassa i llora blanca (petita), flotes, barretet, gírgola de pi o d’alzina, etc. Tota aquesta relació de bolets, com és natural, pot variar segons els gustos, costums, comarques i regions que se’n fa consum.
Després, hi ha el bolet perillós, mortal. De la mateixa manera que l’ou de reig és un bolet excel·lent, l’ou de reig bord, que és molt semblant, només té uns piquets blancs al barretet que el fa diferent (amanita phalloides) és un bolet terrible. Les intoxicacions d’aquest bolet són esborronadores. En realitat, el 90% d’intoxicacions provenen d’aquest bolet. La gravetat de la intoxicació prové del fet que rarament els primers símptomes apareixen abans de les deu o dotze hores d’haver-los menjat, quan s’han digerit i l’amanitina ja és a la sang. Aleshores, no hi ha remei. És mortal de necessitat.
El Dr. Font de Quer, botànic i micòleg de renom internacional, ha deixat escrit: “cap català buscador i menjador de bolets no acceptarà cap regla per a distingir els bolets bons dels dolents que no coneix. Només li val l’experiència d’origen remotíssim que no pot improvisar-se”.