Opinió

Benvingut, Mister Erdogan

És 20 de maig i per variar faig tard a classe de bosnià; per variar (i aquesta vegada sense ironia) fa molta calor. Porto samarreta de tirants i una minifaldilla texana. Són les 4 de la tarda i el sol crema. Sabia que avui el president turc, Recep Tayyip Erdogan, venia a Sarajevo a inaugurar els banys turcs Isa Bey Ishakovic i la Mesquita Hünkar. Un és a tocar de l’altre, i els dos han estat restaurats amb subvencions provinents de Turquia. Però no havia pensat que coincidiria en el temps i l’espai que utilitzo per anar a classe.
El presi turc és aquí i hi ha ambient… Per variar, una altra vegada, no porto la càmera, però sí el mòbil, que alguna cosa podrà salvar. El carrer és ple d’homes i dones que encerclen la part ja encerclada on s’espera que Erdogan digui algunes paraules. A mi tot plegat em recorda a Bienvenido, Mr. Marshall. Les dones han tret les seves millors i humils gales per rebre el presi. Els homes suposo que també, però em criden molt més l’atenció elles. Només n’he vist una o dues vestint màniga curta, la resta s’han cobert amb mocadors, mànigues llargues i vestits llargs. Passar desapercebuda avui no serà possible. Algunes han portat cadires i bosses plenes de menjar i beure, s’asseuen a l’ombra fent rotllanes, que impregnen tot plegat d’un ambient festiu. Les banderetes turques i bosnianes que molts sostenen ajuden a aquest ambient en el qual, suposo, es vol mostrar la voluntat d’agermanament entre els dos països.
Em pregunto quin interès té Turquia i el seu presi en fer tantes inversions a Bòsnia i Hercegovina, i només em ve al cap la invasió de l’Imperi Otomà… Potser volen ocupar-lo silenciosament a base d’inversions per aixecar el país? Si us plau, no feu cas de les deduccions d’una dona afectada per una insolació producte d’estar plantada al sol a les 4 de la tarda… En paraules d’Erdogan fetes amb motiu d’aquesta visita, la seva intenció és crear un clima de fraternitat i ajuda per tal que el país amic tiri endavant i llimi tensions internes.
No tinc temps de veure l’arribada d’Erdogan, la classe de bosnià m’espera. Una hora i mitja després he acabat i decideixo tornar a casa per un altre camí (si és que en realitat tots els camins porten a Bistrik). Passo pel carrer paral•lel a Ferhadija, el que no és de vianants, i al no tenir l’encant del carrer principal del barri antic, et trobes molta menys gent i, ja de pas, dues floristeries. El temps i l’espai volen que coincideixi una altra vegada amb la visita del president turc. Han tallat el carrer perquè passin cotxes i cotxes, suposo que amb gent important dintre i en algun d’ells, Erdogan. Els segueixen furgonetes de premsa. I els toca anar a peu a policies (m’encanta l’uniforme d’un d’ells: un xandall gris de ratlles blaves laterals, clar que sí, això és anar vestit preparat per actuar en qualsevol moment!) i fotògrafs i càmeres carregats amb els equips, caminant a pas ràpid i esbufegant per poder fer la seva feina…
Una dona gran, de les que he vist al costat del riu vestida amb les seves millors gales, torna a la seva modesta casa de Baščaršija (el barri antic) just al costat del museu jueu. A la mà encara oneja cap per avall una bandereta turca. Avui ha fet sol, aquesta calor… sembla que demà plourà. Crec que he viscut la celebració de la permanència dels estrats socials.
Per variar, ha passat de tot, però, en el fons, no ha passat res.